15 Ιουνίου 2017

Οι «κόκκινες γραμμές» που δεν επιτρέπεται να ξεπεράσουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πούτιν: «Ούτε βήμα πίσω»!

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια ντοκιμαντέρ του Όλιβερ Στόουν, ξεκαθάρισε γι ακόμη μια φορά ότι δεν πρόκειται (δείτε τα βίντεο)...
... να επιτρέψει σε κανέναν ενέργειες που θα διαταράξουν την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία και οι οποίες θα έβλαπταν τα συμφέροντα της χώρας του, θέτοντας ξεκάθαρα τις «κόκκινες γραμμές», από τις οποίες δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω και τις οποίες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους και να μην τις ξεπεράσουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε τον Αμερικανό σκηνοθέτη, Όλιβερ Στόουν, ότι η Ρωσία θα απαντήσει οικονομικά  και αποτελεσματικά στις ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ώστε να διατηρηθεί η παγκόσμια στρατηγική ισορροπία. Ο πολιτικός επιστήμονας, μάλιστα, Nikita Danyuk, εξήγησε γιατί το μήνυμα του Ρώσου προέδρου είναι κάτι που οι δυτικές δυνάμεις θα πρέπει να ακούσουν και να πιστέψουν.

Μιλώντας στον Stone κατά τη διάρκεια μιας σειρά ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «The Putin Interviews», που ξεκίνησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Showtime αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος εξήγησε ότι η Μόσχα έχει τις πηγές και τους πόρους για να απαντήσει στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν τις προσπάθειες περικύκλωσής της με το αντιπυραυλικό σύστημα που αναπτύσσουν.

Όπως στη συνέχεια εξήγησε, η Ρωσία  είναι σχεδόν περικυκλωμένη από τα αμερικανικά αντυπυραυλικά συστήματα, από τις επίγειες βάσεις στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, από τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στη Μεσόγειο και τις βόρειες θάλασσες και καθώς και από την πρόσφατη ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων στην Αλάσκα.

Αυτό που τόνισε ο πρόεδρος ήταν «αυτό ήταν άλλο ένα μεγάλο και εμφανές λάθος από τους εταίρους μας, καθώς η Ρωσία θα δώσει την κατάλληλη απάντηση σε όλες αυτές τις ενέργειες, και αυτό δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά του ότι ξεκινά μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Η απάντησή μας θα είναι πολύ πιο οικονομική, αλλά αποτελεσματική ώστε να διατηρηθεί η στρατηγική ισορροπία».

Ο Nikita Danyuk, πολιτικός επιστήμονας και αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών και Προγνώσεων, δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις του Πούτιν υπογραμμίζουν τη θεμελιώδη αντίφαση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Συνέχισε δε ο Danyuk λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ  έχουν συνηθίσει να επιτρέπουν την επιδίωξη μιας πολιτικής διατήρησης των δικών τους και μόνο εθνικών συμφερόντων, που εξ ορισμού σημαίνει ότι δεν δίνουν το περιθώριο σε άλλα κυρίαρχα κράτη να ακολουθήσουν και αυτά την ίδια ανεξάρτητη πολιτική.

Ο Πούτιν, όμως, έχει τονίσει ότι σε γενικές γραμμές υπάρχουν μόνο λίγα κράτη στην παγκόσμια πολιτική που μπορούν να διεξάγουν μια ανεξάρτητη κυριαρχία - με τη Ρωσία να είναι ένα από αυτά τα κράτη». Σύμφωνα με τον παρατηρητή, ο Ρώσος πρόεδρος εξέπεμψε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στους δυτικούς εταίρους του.

«Κατά την άποψή μου, το μήνυμα του Βλάντιμιρ Πούτιν είναι ότι η Ρωσία δεν είναι εχθρός, αλλά μια χώρα που είναι ανοιχτή στο διάλογο. Ταυτόχρονα είναι μια χώρα που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εθνικά της συμφέροντα, τα οποία είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί. Η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει σε άλλα κράτη να παραβιάσουν την εθνική της κυριαρχία και ασφάλεια με οποιονδήποτε τρόπο. Ειδικότερα δε και απαντώντας στην ερώτηση σχετικά τα αντιπυραυλικά συστήματα, ο Πούτιν έθεσε ορισμένες «κόκκινες γραμμές» τις οποίες δεν επιτρέπει σε κανέναν να ξεπεράσει».

Στη συνέντευξή του στον Στόουν ο Πούτιν υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ ήταν το μοναδικό κράτος που αποχώρησε μονομερώς από τη συμφωνία του 2002 για τα αντιπυραυλικά συστήματα υπό την πρόφαση απειλής από το Ιράν.

Σύμφωνα με τον Πούτιν «η επίσημη δικαιολογία των ΗΠΑ για την ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων ήταν η απειλή αό το Ιράν. Μάλιστα μας διαβεβαίωναν ότι δεν θα έπρεπε η Ρωσία να ανησυχεί καθώς δεν αφορούσε εμάς. Όμως, τώρα, δεν υπάρχουν πλέον προβλήματα με το Ιράν, η πυρηνική συμφωνία έχει υπογραφεί μαζί του, το Ιράν εγκατέλειψε όλα τα πυρηνικά στρατιωτικά προγράμματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν με αυτό και υπέγραψαν το αντίστοιχο έγγραφο.

Στην Ευρώπη, παρ' όλα αυτά, συνεχίζεται περαιτέρω, να διατηρείται και αναπτύσσεται η αντιπυραυλική ασπίδα, γεγονός που δείχνει ότι ο βασικός στόχος είμαστε εμείς. Σε αυτές τις ενέργειες είναι προφανές ότι θα απαντήσουμε».

Και κατέληξε ο Πούτιν ότι  σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, «μετα τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την απόφαση του Ιράν να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, δεν έχει νόημα να συνεχίσει να δέχεται νέα μέλη το ΝΑΤΟ. Αντ 'αυτού, επισήμανε, ότι οι χώρες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη συμφωνιών για την ασφάλεια και την αμοιβαία συνεργασία», (σ.σ. άλλη μια δραστηριότητα του ΝΑΤΟ που στόχο έχει τη Ρωσία).
της Λίνας Ακριβοπούλου