16 Φεβρουαρίου 2017

Κάτι τρέχει με Ρεξ Τίλερσον, μόνο αυτό έλειπε στον Τραμπ

Αμηχανία επικρατεί τόσο στους κύκλους των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον όσο και σε αυτούς των Ρεπουμπλικάνων, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, την τελευταία...
... εβδομάδα έχει αποφύγει να παρουσιαστεί στον Λευκό Οίκο σε επισκέψεις όπως αυτή του Καναδού και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, στέλνοντας τον Τόμας Σάνον Τζούνιορ, δεύτερο στην ιεραρχία (παραμένει μέχρι νεοτέρας, «κληρονομημένος» από το State Department του Μπάρακ Ομπάμα) και αποφασίζοντας να μην παραβρεθεί τελικά στην ετήσια Διάσκεψη για τα θέματα ασφαλείας του Μονάχου.

Ο Τίλερσον αναχώρησε για το ταξίδι του στη Γερμανία όπου θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο πλαίσιο της συνόδου των G20, όπου αναγκαστικά θα έρθει σε επαφή με πολλούς υπουργούς Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου, Σεργκέι Λαβρόφ, όμως δεν θα τους ακολουθήσει στο Μόναχο για τη Διάσκεψη, έχοντας αποφασίσει να επιστρέψει την Παρασκευή στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνοντας την εκπροσώπηση της χώρας στο υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάτις.

Πολλοί αναρωτιούνται εάν τα θέματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι τόσο πολύπλοκα και δύσκολα, οπότε η απουσία ακόμα συνεργατών, συν την αντίδραση από το προσωπικό του State Department, να τον έχουν οδηγήσει σε… απελπισία, ή απλά θέλει να μελετήσει καλά τα θέματα προτού ξεκινήσει περιοδείες ανά τον κόσμο, επιχειρώντας να βάλει το δικό του λιθαράκι σε έναν ασφαλέστερο σύγχρονο κόσμο…

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ απέρριψε την πρόταση Τίλερσον να αναθέσει στον Έλιοτ Άμπραμς, βετεράνου στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Ρέιγκαν και Μπους του πρεσβύτερου, τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, επειδή τον έβριζε προεκλογικά. Μόνο που με τον τρόπο αυτό απορρίπτονται άμεσα μεγάλος αριθμός ικανών Ρεπουμπλικάνων που θεωρητικά θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλο στην κυβέρνηση.

Γενικά επικρατεί ένα μπάχαλο το οποίο δεν μπορεί να κρυφτεί. Τι ακριβώς συμβαίνει δεν μπορεί να διακριβωθεί με ασφάλεια, αν και όλοι αναμένουν ότι σύντομα θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα. Μένει να διαπιστωθεί μην έχουμε καμιά έκπληξη στο πλαίσιο των ερευνών για τις επαφές στελεχών της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ με Ρώσους, καθώς ο Τίλερσον ήταν εξαιρετικά αγαπητό πρόσωπο στο Κρεμλίνο, έχοντας βραβευθεί με σημαντική τιμητική διάκριση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.