23 Αυγούστου 2016

Θα στείλουμε τους 8 Τούρκους πιλότους στους βασανιστές;

Αλλά πάλι, αυτοί δεν παραβίαζαν συνειδητά τον ελληνικό εναέριο χώρο;

γράφει ο Καλλισθένης
Πλησιάζει η στιγμή που πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει για την τύχη των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Είναι προφανές πως το δίλημμα...


... είναι μεγάλο, είτε να οξυνθούν οι σχέσεις μας με τους Τούρκους, είτε να στείλουμε 8 ανθρώπους στα χέρια των Τούρκων βασανιστών, των οποίων οι δραστηριότητες είναι πασίγνωστες.

Ο Έλληνας, σε όλες τις μορφές οργανωμένης κοινωνίας που είχε ανέκαθεν, σεβόταν τον «αιτούντα άσυλο» για σπουδαίους λόγους, όπως στην προκειμένη περίπτωση, και η άρνηση της σημερινής πολιτείας να το πράξει -,με γνωστή την «τύχη» που τους περιμένει στις τουρκικές φυλακές- θα αποτελέσει «ασέβεια».

Ταυτόχρονα όμως, οι εν λόγω 8 Τούρκοι αεροπόροι, συνειδητά και με δόλο παραβίαζαν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είτε άμεσα οι ίδιοι είτε υποβοηθώντας άλλους συναδέλφους τους. Δηλαδή, ενεργούσαν κατά του ελληνικού λαού, από τον οποίο τώρα ζητούν προστασία. Δεν πρόκειται επομένως για φίλους της Ελλάδας. Θα πει βέβαια κάποιος, εδώ χαζογελούν οι πολιτικοί σφίγγοντας το χέρι του Ερντογάν και των αχυρανθρώπων του, στους πιλότους θα κολλήσουμε;


Δεν ξέρω, αν υπάρχει ενδιάμεση λύση, παροχή δηλαδή προσωρινής παραμονής συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία για ανεύρεση χώρας που θα τους δεχθεί. Όσο για τις απειλές του Τούρκου, πότε θα έρθει η στιγμή που μόλις τις εκστομίσει θα πάψουν να αλλάζουν εσώρουχα οι ημέτεροι αρμόδιοι; Πιστεύει στ’ αλήθεια κάποιος άνθρωπος ότι θ’ αφήσουν οι ΗΠΑ -και μάλιστα με δεδομένη την σημερινή κατάσταση- να γίνει πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; [χώρια που ο στρατός τους είναι ξεδοντιασμένος].