23 Αυγούστου 2016

Εντός του 2016 θα είναι επιχειρησιακά τα 6 αεροχήματα της ΕΛ.ΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Εντός του 2016 πρόκειται να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά τα τρία Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη τύπου SpyLite και τα τρία μεγαλύτερων επιδόσεων τύπου Thunder-B της Ελληνικής Αστυνομίας (δείτε το βίντεο)...


... τα οποία αποκτήθηκαν πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι 6 χειριστές των αεροχημάτων θα ξεκινήσουν την θεωρητική εκπαίδευση από στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας για περίπου 3-4 εβδομάδες, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει ακόμη μια εβδομάδα εκπαίδευσης για την επαναδιάθεση των 6 χειριστών.

Μετέπειτα θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των χειριστών των αεροχημάτων Thunder-B διάρκειας περίπου δύο μηνών. Στόχος είναι η ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών κύκλων στις αρχές Δεκεμβρίου. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των φάσεων και αφού συγκροτηθεί πλήρως η νέα Υπηρεσία στην οποία θα ενταχθούν τα αεροχήματα, θα σχεδιαστεί λεπτομερώς και η επιχειρησιακή εκπαίδευση επί επιλεγμένων αποστολών αλλά και η εκπαίδευση εκπαιδευτών που θα αναλάβουν και τις επόμενες σειρές χειριστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας συνέταξε σχέδιο κανονισμού για τις πτήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο κανονισμός αφορά αποκλειστικά τα μη κρατικά drones, καθώς η χρήση τους επηρεάζει θέματα ασφάλειας σε πολλούς τομείς. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έστειλε στην ΥΠΑ σχετικές απόψεις και προτάσεις για επιβαλλόμενους κανόνες-περιορισμούς σχετικά με το όλο θέμα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον υπό έκδοση κανονισμό.

Τα 6 συστήματα αποκτήθηκαν στα  τέλη του 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση, από την ισραηλινή εταιρεία BlueBird και πρόκειται για την δεύτερη προμήθεια που πραγματοποιείται από τη συγκεκριμένη εταιρεία από την Ελληνική Αστυνομία, αφού το 2013 είχε προηγηθεί η απόκτηση των τριών πρώτων συστημάτων SpyLite. Τα ισραηλινά συστήματα που αποκτήθηκαν είναι το εκτοξευόμενο με μικρό καταπέλτη SpyLite και το τακτικό σύστημα Thunder-B.

Πιο συγκεκριμένα το σύστημα SpyLite περιλαμβάνει σταθμό ελέγχου εδάφους, εκτοξευτή και τρία αεροχήματα, ενώ ανάλογη σύνθεση έχει και το σύστημα Thunder-B. Το SpyLite είναι ελαφρύ σύστημα μόλις 9,5 κιλών, με μήκος 135 εκατοστά και άνοιγμα πτερύγων 275 εκατοστά, το οποίο χρησιμοποιεί ένα μικρό ηλεκτροκινητήρα.

Το ισραηλινό σύστημα μπορεί να ίπταται με ταχύτητα 60-120 χλμ/ώρα σε απόσταση μέχρι και 50 χλμ η οποία μπορεί να επεκταθεί στα 80 χλμ, ενώ η αυτονομία του σύμφωνα με τον κατασκευαστή φτάνει τις 3-4 ώρες, αναλόγως το βάρος του ωφέλιμου φορτίου που φέρει. Το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος που το SpyLite μπορεί να φτάσει είναι τα 1.000 μέτρα. Το ωφέλιμο φορτίο που το σύστημα φέρει συνολικού βάρους 1,5 κιλών αποτελείται από σταθεροποιημένη κάμερα ημέρα CCD και/ή κάμερα IR σε συνδυασμό με εξειδικευμένο λογισμικό επεξεργασίας εικόνας, δέκτη μετάδοσης εικόνας σε αληθινό χρόνο στο κέντρο ελέγχου εδάφους.

Η πτήση του αεροχήματος είναι αυτόματη από την στιγμή που θα εκτοξευτεί μέχρι την προσγείωση του η οποία πραγματοποιείται με την ανάπτυξη αλεξιπτώτου και ειδικών προστατευτικών αερόσακων.

Το δεύτερο σύστημα UAV που απέκτησε η Ελληνική Αστυνομία είναι το τακτικό αερόχημα Thunder-B το οποίο έχει βάρος 24 κιλά, μήκος 160 εκατοστά και άνοιγμα πτερύγων 410 εκατοστά. Το συγκεκριμένο αερόχημα έχει αυτονομία 16-24 ώρες ανάλογα με το ωφέλιμο φορτίο που μεταφέρει, την αποστολή και τις καιρικές συνθήκες, ταχύτητα 60-134 χλμ/ώρα, και εμβέλεια 100 χλμ η οποία όμως μπορεί να επεκταθεί στα 150 χλμ.

Το αερόχημα εκτοξεύεται με την βοήθεια ενός καταπέλτη και μπορεί να φτάσει στα 4.870 μέτρα αν και το βέλτιστο επιχειρησιακό ύψος είναι τα 1.820 μέτρα. Το αερόχημα διαθέτει ένα ηλεκτροκινητήρα ο οποίος ελέγχεται από ψηφιακό υπολογιστή. Το ωφέλιμο φορτίο του αεροχήματος φτάνει τα 3,5 κιλά και μπορεί να μεταφέρει επί μιας σταθεροποιημένης πλατφόρμας στο ρύγχος του αεροχήματος μία κάμερα ημέρας CCD, μία κάμερα IR και ένα καταδείκτη laser. Το αερόχημα προσγειώνεται με  την ανάπτυξη αλεξιπτώτου και ειδικών προστατευτικών αερόσακων.

Το είδος των αποστολών που μπορεί να πραγματοποιήσει είναι εντοπισμός και παρακολούθηση στόχων, επιτήρηση συνόρων, αποστολές έρευνας και διάσωσης, συλλογή πληροφοριών, επιχειρήσεις ασφαλείας, για αποστολές χαρτογράφησης.