24 Μαΐου 2016

Eurogroup: Σε δύο μέρη η δόση

Παραμένουν οι διαφορές Γερμανίας - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Σε θρίλερ εξελίσσεται η συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς μαίνεται ένας σκληρός πόλεμος ανάμεσα σε Γερμανία και ΔΝΤ για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με...


... τις τελευταίες πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνεδριάζουν από τις 16:00 ώρα Ελλάδος, προσανατολίζονται στο να λάβουν απόφαση για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ. Η δόση θα εκταμιευθεί σε δύο μέρη, ένα τον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ) και ένα τον Σεπτέμβριο (2,8 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μέσα στο Εurogroup το ΔΝΤ προσπαθεί να πιέσει τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα του χρέους, στο οποίο επιμένει, ενώ από την πλευρά της η Γερμανία προσπαθεί με τη σειρά της να εκβιάσει την Ελλάδα για νέα μέτρα ή και αλλαγές στα υπάρχοντα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω και παρά τις διαφορές υπάρχει η αισιοδοξία πως το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία.

Όπως αναφέρει κοινοτική πηγή, οι εκκρεμότητες που μένουν σχετικά με την αξιολόγηση θα περιληφθούν στην τελική ανακοίνωση, αλλά δεν κρίνονται τόσο σημαντικές ώστε να μην αποδεσμευθεί η δόση.

Τα συγκεκριμένα αγκάθια αφορούν τα κόκκινα δάνεια, στα οποία οι δανειστές ζητούν διορθώσεις, ενώ ζητούν νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και συγκεκριμένα για το θέμα του ΕΚΑΣ. Επιπλέον, στο τραπέζι έχει τεθεί η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και το «πάγωμα» της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού.

Τέλος, αγκάθι φαίνεται να αποτελεί και η εξαγγελία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, την Κυριακή για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πάντως, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν τα περί πιέσεων για τα κόκκινα δάνεια και το ΕΚΑΣ.