25 Μαΐου 2016

Σφαγή ΔΝΤ-Γερμανίας για το χρέος

Τα τρία σενάρια

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η απόσταση που χωρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και κυρίως τη Γερμανία, με το ΔΝΤ παραμένει μεγάλη, με το Ταμείο να πιέζει για σημαντικά 

βραχυπρόθεσμα μέτρα...


... και φυσικά έναν οδικό χάρτη για αυτά που θα πρέπει να γίνουν σε σχέση με το χρέος τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι να επιτευχθεί σήμερα μεγαλύτερη σύγκλιση.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε συνέχεια των πιέσεων του ΔΝΤ το βάρος έχει πέσει στα μέτρα που θα ληφθούν βραχυπρόθεσμα, δηλαδή κατά τη διάρκεια του προγράμματος στα οποία αντιτίθεται σφόδρα κυρίως η Γερμανία.

Ωστόσο, παράγοντες της ευρωζώνης ευελπιστούν πως τελικά θα επιτευχθεί σήμερα κάποια συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς υπάρχει πολιτική πίεση να αποφευχθεί αναζωπύρωση της κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δύο απόψεις στο Eurogroup. Οι Ευρωπαίοι ζητούν υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια και χαμηλή αναδιάρθρωση του χρέους, το δε ΔΝΤ χαμηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια και υψηλή αναδιάρθρωση του χρέους.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, υπάρχει και η συμβιβαστική λύση που περιλαμβάνει την μετατροπή των δανείων του ESM (ύψους 50 δισ) σε 30ετή. Ο ESM αγοράζει τα δάνεια του ΔΝΤ (28 δισ.) και των κρατών (40 δισ.).