30 Μαΐου 2016

Διαφωνίες για ΕΚΑΣ και κόκκινα δάνεια στη τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και το κλείσουν τα ανοιχτά προαπαιτούμενα έως την Τετάρτη.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη...


... στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Τσακαλώτος, Σταθάκης και Κατρούγκαλος, πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους καθώς παραμένει η διαφωνία για την αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στον προϋπολογισμό από την μη αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ, οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν φαίνεται να πείθονται. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι υπάρχουν οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι για να καλυφθεί το «κενό».

Στο θέμα των κόκκινων δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ΕΚΤ και ΔΝΤ επιμένουν ότι δεν πρέπει να εξαιρούνται από την πώληση σε funds. Κυβερνητικές πηγές πάντως εκτιμούν ότι πρόκειται για τεχνικό θέμα, που θα επιλυθεί εντός των ημερών.

Επιδίωξη πάντως της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσουν ακόμη και σήμερα οι περισσότερες εκκρεμότητες, με δεδομένο ότι την Πέμπτη 2 Ιουνίου συνεδριάζει και το ΔΣ της ΕΚΤ.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αποδεσμευθεί η υποδόση, καθώς επίσης να ληφθεί απόφαση από την ΕΚΤ για το weiver.