28 Ιουλίου 2015

Ρελάνς Τσίπρα στον Λαφαζάνη: "Πάμε σε Συνέδριο εδώ και τώρα"

Στην αντεπίθεση κατά της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, περνά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έριξε στο τραπέζι της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός του το ενδεχόμενο...


... διεξαγωγής διαρκούς συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ σε άμεσο χρόνο, ακόμα και το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο, επιδιώκει να αποσπάσει ένα «Ναι» ή «Οχι» στη συμφωνία.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, με την κίνησή του αυτή, δείχνει ότι δεν φοβάται τους υφιστάμενους συσχετισμούς στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, εάν γίνει συνέδριο τις επόμενες μέρες, θα συμμετάσχουν οι νυν σύνεδροι η αναλογία των οποίων δίνει σημαντικό έρεισμα στην ριζοσπαστική πτέρυγα του κόμματος(με αιχμή την Αριστερή Πλατφόρμα) που μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας υπολογιζόταν σε ένα ποσοστό 30-40%.

Αρχικός στόχος του κ. Τσίπρα ήταν να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο, μετά την υπογραφή της συμφωνίας και με διευρυμένη σύνθεση και νέους συνέδρους, προκειμένου οι συσχετισμοί να ήταν ξεκάθαρα ευνοϊκοί υπέρ του. Πλέον, όμως, εάν πράγματι το συνέδριο διεξαχθεί άμεσα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει εδώ και τώρα το μεγάλο ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, πετώντας το γάντι στην Αριστερή Πλατφόρμα, που ήθελε διαρκές συνέδριο πριν τη συμφωνία.

Μένει να φανεί, βέβαια, ποια θα είναι η αντίδραση της Αριστερής Πλατφόρμας, καθώς, αν σηκώσει το γάντι, πλέον όλοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, διότι το αποτέλεσμα του συνεδρίου θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην κεντρική πολιτική σκηνή και στη δυνατότητα του πρωθυπουργού να διαπραγματεύτεί και να ολοκληρώσει τη συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση για τη διεξαγωγή ή μη του συνεδρίου και σε ποιον χρόνο θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που αναμένεται να συγκληθεί την Πέμπτη. Μέχρι την υπογραφή της προσυμφωνίας για το νέο μνημόνιο ο κ. Τσίπρας ήλεγχε περίπου το 60% της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά μετά την υπογραφή της 13ης Ιουλίου η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής τάχθηκε οριακά κατά της συμφωνίας.