28 Φεβρουαρίου 2015

Κρεμλίνο για δολοφονία Νεμτσόφ: Προβοκάτσια 100%

Μετά από εντολή του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν οι επικεφαλής της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, του υπουργείου Εσωτερικών και των Ομοσπονδιακών Υπηρεσιών Ασφαλείας (FSB) συγκρότησαν...


... μία ειδική ερευνητική επιτροπή προκειμένου να πέσει φως στα κίνητρα της δολοφονίας και να συλληφθούν οι υπεύθυνοι.

«Ο Πούτιν δήλωσε πως αυτή η άγρια δολοφονία φέρει τα σημάδια ενός συμβολαίου θανάτου και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ξεκάθαρης προβοκάτσιας», είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, που εξήγησε ότι η έρευνα για την δολοφονία είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα για τις ρωσικές αρχές.

Παράλληλα ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα βαθύτατα συλληπητήρια του στους οικείους του Μπόρις Νέμτσοφ, «που έπαθε τραγικά», σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς του Νέμτσοφ απέστειλε και ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ρώσου πρωθυπουργού, Νατάλια Τιμακοβα, «ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ πιστεύει οι άνδρες του νόμου κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να καθορίσουν όλους τους ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτό το βίαιο έγκλημα του πολύ γνωστού πολιτικού».

«Είναι μια τρομερή τραγωδία για όλη τη χώρα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αλεξέι Κούντριν.

Ο αξιωματούχος του ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ιβάν Μέλνικοφ είπε στο RIA Novosti ότι πρόκειται για μια «αιματηρή προβοκάτσια (...) με στόχο να ανανεωθεί η αντιρωσική υστερία στο εξωτερικό».

Ποινική υπόθεση – Έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις
Οι ερευνητές της υπόθεσης άνοιξαν έναν ποινικό φάκελο και εξετάζουν όλα τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους προκειμένου να εντοπίσουν τον δράστη ή τους δράστες της δολοφονίας του ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η δολοφονία έξω από το Κρεμλίνο ήταν καλά σχεδιασμένη και έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός συμβολαίου θανάτου.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το έγκλημα είχε σχεδιαστεί προσεκτικά, με κάθε λεπτομέρεια όπως για παράδειγμα η περιοχή που επιλέχθηκε για να διαπραχθεί η δολοφονία» στην μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσχοβα, ακριβώς δίπλα στο Κρεμλίνο, ανέφερε ανακοίνωση της ρωσικής Επιτροπής Ερευνών.

Σύμφωνα με την επιτροπή, ο Μπόρις Νεμτσόφ επέστρεφε με τη σύντροφό του στο διαμέρισμά του, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σημείο της δολοφονίας και είναι προφανές ότι εκείνοι που σχεδίασαν αυτό το έγκλημα όπως και οι αυτουργοί είχαν ενημερωθεί για τη διαδρομή.

Που στρέφονται οι υποψίες
Τα κίνητρα που εξετάζονται από τις ρωσικές αρχές είναι πολλά και ξεκινούν από την πολιτική πρόκληση με στόχο την αποσταθεροποίηση της ρωσικής πολιτικής σκηνής έως και φόνο εκδίκησης από ακραίους ισλαμιστές εξαιτίας της θέσης που είχε λάβει ο Νεμτσόφ για την αιματηρή επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Οι υποψίες των ρωσικών αρχών στρέφονται κυρίως στο ενδεχόμενο να πρόκειται για προβοκάτσια η οποία στρέφεται ευθέως κατά του Ρώσου προέδρου και του Κρεμλίνου. Στόχος των δραστών φέρεται να είναι η διεθνής κατακραυγή σε βάρος της Μόσχας, η οποία αντιμετωπίζει ένα ανοιχτό μέτωπο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Ε.Ε.

Ο Μπόρις Νεμτσόφ επρόκειτο να συμμετάσχει την Κυριακή, σε μια διαδήλωση της αντιπολίτευσης σε συνοικία έξω από το κέντρο της Μόσχας. Πλέον η διαδήλωση θα αντικατασταθεί από μία πορεία στην μνήμη του πολιτικού.