1 Νοεμβρίου 2014

Τιβέριος στη Voria.gr: Απίθανο το σενάριο για τέταρτο θάλαμο στην Αμφίπολη

Πεπεισμένος ότι η ανασκαφική ομάδα δεν θα ανακαλύψει τέταρτο θάλαμο στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, δηλώνει ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ., Μιχάλης Τιβέριος.

Μιλώντας στη Voria.gr, o κ. Τιβέριος τόνισε...


... ότι τα δάπεδο σφράγισης το οποίο βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του μνημείου δεν αναπτερώνει τις ελπίδες για τέταρτο θάλαμο.
“Το πολύ-πολύ να είναι κάποιο όρυγμα. Δεν πιστεύω όμως ότι αυτό θα οδηγήσει σε υπόγειο τέταρτο θάλαμο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της ανασκαφής μέσα στον τρίτο θάλαμο αποκαλύφθηκε τεχνητό όρυγμα επί φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας 4x2,10 μέτρων, ότι διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους και ότι εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα.

Πάντως, το μόνο για το οποίο ο καθηγητής δηλώνει σίγουρος είναι η έντονη παρουσία των τυμβωρύχων σε όλο το μήκος του ταφικού μνημείου στο λόφου Καστά, “γεγονός που αποδεικνύεται από τις μεγάλες καταστροφές”.

Αναφορικά με την ταυτότητα του νεκρού στον οποίο ενδέχεται να ανήκει το μνημείο, ο κ. Τιβέριος παρέμεινε σταθερός στις απόψεις τους λέγοντας ότι “μόνο σενάρια μπορούν να γίνουν για το ποιος είναι ο νεκρός της Αμφίπολης”.

Όπως έχω πει και στο παρελθόν, πιστεύω ότι ένα τέτοιο μνημείο πιθανότατα να έχει χτιστεί για τον στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχο, ή για τη γυναίκα του Ρωξάνη και τον γιο του Αλέξανδρο Δ'. Αλλά προς το παρόν μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν και τίποτα παραπάνω”, υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τα σύμβολα που βρέθηκαν στον περίβολο του μνημείου -τα οποία από διαφορετικές πλευρές χαρακτηρίστηκαν είτε ως μονογράμματα, είτε ως τεκτονικά σύμβολα- ο καθηγητής υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για τίποτα παραπάνω από τεκτονικά σύμβολα, δηλαδή σημάδια των μαστόρων της εποχής τα οποία χρησιμοποιούσαν για να χτίσουν το μνημείο.

Βέβαια, ο κ. Τιβέριος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην μοναδικότητα του μνημείου, είτε βρεθεί νεκρός, είτε όχι.“Πρόκειται για έναν μακεδονικό τάφο με πρωτόγνωρα ευρήματα και μοναδικό στο είδος του, το οποίο δίνει και θα δώσει πολλά ακόμη στην επιστήμη της αρχαιολογίας”, ανέφερε.