21 Οκτωβρίου 2014

Εστία μόλυνσης το δυτικό θαλάσσιο μέτωπο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τέλος στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στο δυτικό θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης φιλοδοξούν να βάλουν οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, σε συνεργασία (δείτε τις εικόνες)…


... με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτο Σιμόπουλο.

Μάλιστα, το πρώτο βήμα προστασίας και ανάδειξης του θαλάσσιου μετώπου είναι η δημιουργία μιας εταιρείας στα πρότυπα της "Αττικό Παράκτιο Μέτωπο", προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες.

Σήμερα οι δύο δήμαρχοι και ο γενικός γραμματέας έκαναν περιοδεία σε όλο το μήκος του δυτικού θαλάσσιου μετώπου από τα όρια του ΟΛΘ μέχρι και το Καλοχώρι, καταγράφοντας την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, σε έναν κατά τα άλλα προνομιακό χώρο.

Ακριβώς μετά τα όρια του λιμανιού αρχίζει ο χείμαρρος Δενδροποτάμου. Τα λύματα που χύνονται στο Θερμαϊκό απερίγραπτα. Μάλιστα, έχουν δημιουργήσει στις εκβολές βούρκους ρυπογόνας λάσπης, η οποία δεν μπορεί να φύγει καν στη θάλασσα, διότι οι εκβολές έχουν φράξει από τις φερτές ύλες.

Περιγράφοντας την κατάσταση ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε ότι "πέφτουν λύματα ανεπεξέργαστα και ανεξέλεγκτα, με by pass αγωγούς από διάφορες μονάδες κατά μήκος του χειμάρρου Δενδροποτάμου. Βιολογικοί καθαρισμοί δε λειτουργούν, βενζινάδικα ρίχνουν απόβλητα, από το μηχανοστάσιο της ΕΥΑΘ φεύγουν κίτρινα όξινα απόβλητα χωρίς να περνούν από βιολογικό καθαρισμό.

Φερτές ύλες κατεβαίνουν μέχρι τις εκβολές, οι οποίες έχουν στομώσει και όλη η λάσπη γυρίζει πίσω δημιουργώντας λίμνες ρυπογόνες. Τα βυρσοδεψεία έχουν φύγει εδώ και χρόνια, αλλά η ρύπανση όχι. Πρωτίστως απαιτείται αυστηρός έλεγχος και ποινές.

Να προστατευθεί επιτέλους το δυτικό θαλάσσιο μέτωπο και μετά να το αναδείξουμε. Πρέπει να γίνουν άμεσα οι μελέτες εξυγίανσης, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση και να αρχίσουν ουσιαστικές παρεμβάσεις".

Ο κ. Φωτόπουλος τόνισε πως "ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η περιοχή του Δέλτα. Στο Καλοχώρι η καθίζηση είναι εμφανής και πλέον υπάρχει κίνδυνος να μπει η θάλασσα στον οικισμό. Το Εθνικό Πάρκο γνωρίζει ρύπανση και είναι προστατευόμενη περιοχή. Μιλάμε για τον πνεύμονα της Θεσσαλονίκης, με απίστευτη χλωρίδα και πανίδα. Η διαδικασία που προχωρά τώρα γίνεται για πρώτη φορά και θέλουμε να πιστεύουμε πως θα δώσει λύση".

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σιμόπουλος, "η αρχή της ανάπλασης της περιοχής είναι στα όρια του λιμανιού (δήμος Θεσσαλονίκης), περνά όλη την παράκτια ζώνη Αμπελοκήπων Μενεμένης και φτάνει μέχρι τη Χαλάστρα στο δήμο Δέλτα.

Σε πρώτη φάση σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία, στα πρότυπα του "Αττικού Παράκτιου Μετώπου", με αποκλειστικό μέτοχο το υπουργείο Οικονομικών, που έκανε τις μελέτες για το Φαληρικό Όρμο με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Λάτση και πλέον έχει χρηματοδότηση 200 εκ. ευρώ για να προχωρήσει στα έργα ανάπλασης. Αν ολοκληρώσουμε τις μελέτες θα βρεθεί και η χρηματοδότηση.

Σήμερα όλη η περιοχή είναι μια εστία μόλυνσης. Μπορεί να γίνει πόλος ανάπτυξης και αύξησης του εισοδήματος για όλη τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι σήμερα έγιναν αποσπασματικές προσπάθειες, χωρίς μέθοδο, υπομονή, σχέδιο. Το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία της εταιρείας, η οποία θα κάνει τις μελέτες, είτε με δωρεές, είτε με κρατικά κονδύλια, είτε με ευρωπαϊκά.

Και μετά θα μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε τα έργα. Είναι μεγαλόπνοο έργο, αλλά μπορούμε να βρούμε και για τα έργα χρήματα μέσω του ΣΕΣ ή μέσω του προγράμματος Γιουνκέρ. Όπως είπε κι ο Λάο Τσε, το πιο μακρύ ταξίδι αρχίζει με ένα βήμα". (voria.gr)