19 Σεπτεμβρίου 2014

«Όχι» είπε η Σκωτία στην ανεξαρτησία

Να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε η Σκωτία, απορρίπτοντας την επιλογή της ανεξαρτησίας, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Συγκεκριμένα, σε 24 από τις 32 περιφέρειες, οι υπέρμαχοι...


... της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκεντρώνουν το 54%, ενώ το ποσοστό των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας ανέρχεται στο 46%. Σε αριθμούς, περίπου 1,4 εκατομμύρια είπαν «όχι» και 1,17 «ναι».

Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ξεπερνά το 80%, ωστόσο δεν θα φτάσει στο 95%, ποσοστό που επιθυμούσε η πλευρά του «Ναι». Η καταμέτρηση ακόμη συνεχίζεται.

Όπως ανακοίνωσε η τοπική εκλογική επιτροπή νωρίτερα, «ναι» στην ανεξαρτησία ψήφισαν οι κάτοικοι της Γλασκώβης. Το «ναι» συγκέντρωσε συγκεκριμένα το 53% των ψήφων, έναντι 47% που ψήφισαν «όχι». Η συμμετοχή στην ψηφοφορία στην περιφέρεια της Γλασκώβης ανήλθε σε 47%.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας Αλιστερ Ντάρλινγκ. Η Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, παραδέχθηκε την ήττα του «ναι» στο ιστορικό δημοψήφισμα.