4 Σεπτεμβρίου 2014

Εισαγγελικό πόρισμα-φωτιά κατά γνωστού ΙΕΚ

Τέσσερα χρόνια μετά την έγκληση του ΙΚΑ εναντίον των υπευθύνων του ΙΕΚ Ξυνή και του Mediterranean College και έναν χρόνο μετά το πόρισμα-καταπέλτη της εισαγγελέως κας Πόπης Παπανδρέου, όπου καταγγέλλεται ότι οι υπεύθυνοι του ΙΕΚ εξέδιδαν πλαστά πιστοποιητικά...


... φορολογικά και ασφαλιστικής ενημερότητας και εισέπρατταν επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, τίποτε δεν άλλαξε στον ευαίσθητο αυτόν χώρο, όπου καταφεύγουν χιλιάδες παιδιά για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Στο πόρισμα Παπανδρέου, που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα της Κυριακής», καταγράφονται ευφάνταστοι τρόποι πλαστογραφίας της ενημερότητας που εμφάνιζαν οι υπεύθυνοι: ανύπαρκτοι υπάλληλοι, πλαστές σφραγίδες και άλλα πολλά. Παράλληλα, η κυρία Παπανδρέου προέτρεπε τους δικαστές που θα αναλάμβαναν την υπόθεση να ψάξουν τυχόν ποινικές ευθύνες και υπαλλήλων του Δημοσίου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εισαγγελέας έθετε και ένα ακόμα κρίσιμο θέμα: «Δεν προκύπτει με σαφήνεια σε ποιες ακριβώς ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους, ποιες πραγματικά είναι οι οφειλές των επίμαχων επιχειρήσεων, εάν είναι έγκυρες οι ρυθμίσεις κ.λπ.». Και οι αποκαλύψεις συνεχίζονται με περιγραφή ενός «οργανωμένου», όπως χαρακτηρίζεται, σχεδίου υποδομής για την πλαστογραφία, το πειστήριο της οποίας βρέθηκε στο γραφείο του ιδιοκτήτη.

Για πρώτη φορά η εισαγγελέας περιγράφει και το προφίλ του δράστη λέγοντας:«Η ως άνω δε περιγραφόμενη ασφαλιστική και φορολογική συμπεριφορά των κατηγορουμένων καταδεικνύει πρόσωπα που δεν έχουν καμία φορολογική συνείδηση, εκδηλώνοντας σαφή έλλειψη σεβασμού προς τους φορολογικούς νόμους του κράτους, αλλά και πρόσωπα που επιδεικνύουν παντελή αδιαφορία για τους ίδιους τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις τους δια της μη εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για την ασφάλιση του προσωπικού τους...».

Παράλληλα, από το πόρισμα αποκαλύπτεται ένα άλλο πολύπλοκο δίκτυο offshore εταιρειών, «οι οποίες φαίνεται να χρησιμοποιούνται ως αναγκαίο εργαλείο απόκρυψης των παράνομων εσόδων των δραστών και περαιτέρω εκμετάλλευσής τους στο εξωτερικό» σύμφωνα με την εισαγγελέα.

Όπως μάλιστα αναφέρεται, συγκεκριμένος υπάλληλος κυπριακής τράπεζας, ο κ. Κ., ο οποίος εξυπηρετούσε τον ιδιοκτήτη του ΙΕΚ και όποτε χρειαζόταν χρήματα , του μετέφερε στην Ελλάδα από τις offshore. (voria.gr)