4 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Ερντογάν διέλυσε την επικοινωνιακή πολιτική Βενιζέλου - Αναστασιάδη

Άσχημα επικοινωνιακά παιχνίδια σε βάρος του Κυπριακού

Αυτή η «περιπέτεια» της επιστολής Αναστασιάδη προς τον Ερντογάν, μέσω του Ευάγγελου Βενιζέλου, αποδεικνύει τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς που γίνονται από την κυπριακή επίσημη πλευρά και...


... το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Παράλληλα, αποδεικνύει τις παραπλανήσεις στις οποίες, Λευκωσία και Αθήνα, καταφεύγουν, προκειμένου να εντυπωσιάσουν το πλήθος.

Με επίσημες δηλώσεις στη Λευκωσία, η Κυβέρνηση ενημέρωνε την κοινή γνώμη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με αφορμή την παρουσία του Αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελου Βενιζέλου στην τελετή ορκωμοσίας του Ταγίπ Ερντογάν ως νέου Προέδρου της Τουρκίας, απέστελλε μέσω αυτού, επιστολή στον Τούρκο Πρόεδρο. Στην επιστολή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνέχαιρε τον Ερντογάν για την εκλογή του και τον καλούσε να αναμιχθεί ενεργότερα στο Κυπριακό.

Στις 29 Αυγούστου, η Άννα Ανδρέου, ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Άγκυρα, επικαλούμενη πηγές του «ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών», μετέδωσε ανταπόκριση από την τουρκική πρωτεύουσα, σύμφωνα με την οποία, «η επιστολή ήταν πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη, και μετέφερε στην Αθήνα, Έλληνας διπλωμάτης, παραδίδοντάς την σε αξιωματούχο του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος με τη σειρά του την παρέδωσε στον Ευάγγελο Βενιζέλο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «την επιστολή Αναστασιάδη, παρέδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Μητσιάλης στον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου».

Είναι φανερό ότι ο κ. Βενιζέλος, δεν έπραξε αυτό που έπρεπε.

Αντί δηλαδή, να παραδώσει ιδιοχείρως την επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Τουρκίας, την παρέπεμψε στον Υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας, υποβιβάζοντας έτσι και την οντότητα του Προέδρου ενός ανεξάρτητου κράτους. Διότι επιστολές Προέδρου κράτους προς Πρόεδρο άλλου κράτους, δεν διαβιβάζονται σε Υφυπουργούς. Επιδίδονται απευθείας στον παραλήπτη.

Από κει και πέρα... είναι άγνωστη η πορεία και η κατάληξη της επιστολής.

Όμως ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως τέτοια επιστολή δεν παρέλαβε. «Ποιος έφερε αυτή την επιστολή;» διερωτήθηκε στα κατεχόμενα. Και όταν έλαβε την απάντηση από δημοσιογράφο, «από τον κ. Βενιζέλο», ανταπάντησε: «Δεν έχει φθάσει τέτοια επιστολή σε εμένα... Οι επιστολές των άλλων έρχονται».

Τι συνέβη; Ο Ερντογάν λέει ψέματα; Ο Σινιρλίογλου, απέφυγε να του την αποστείλει; Ο Τούρκος Πρόεδρος αρνήθηκε να την παραλάβει, θεωρώντας ότι τέτοια ενέργεια θα σήμαινε έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Όμως, το περίεργο είναι ότι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έστησε ολόκληρο «χορό» πανηγυρισμών, γι' αυτήν την εξέλιξη.

Πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσαν, στην Άννα Ανδρέου, ότι: «ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για το περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη, τόσο στον νέο Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, όσο και στον εκτελούντα χρέη Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, εξέφρασαν τη θέση της Άγκυρας ότι επιθυμούν λύση του Κυπριακού» και προσέθεσαν ότι «η Άγκυρα θεωρεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αξιόπιστο συνομιλητή». Χαρακτήρισαν μάλιστα «ευγενική» την ανταπόκριση της Άγκυρας στην επιστολή Αναστασιάδη.

Συμπερασματικά, αυτό που καταδεικνύεται για πολλοστή φορά είναι ότι Αθήνα και Λευκωσία, κάμνουν πολιτική στο εθνικό θέμα για επικοινωνιακούς λόγους. Έστησαν ολόκληρο σκηνικό ψευδαισθήσεων, γύρω από μία επιστολή, η οποία ούτε έπρεπε να σταλεί, ούτε επιδόθηκε στον παραλήπτη της, ούτε βρήκε οποιαδήποτε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

Αυτό που έμεινε στο τέλος, είναι άλλη μία απέλπιδα προσπάθεια «γλειψίματος» του κατακτητή, άλλη μία προσπάθεια εξωραϊσμού της Τουρκίας, άλλη μία προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις μέσα στον κόσμο ότι δημιουργούνται προοπτικές στο Κυπριακό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, με τις δηλώσεις του στα κατεχόμενα, τα διέλυσε όλα. Και την πολιτική Αθηνών-Λευκωσίας και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα με τα οποία προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή, την ήδη χρεοκοπήσασα στρατηγική. (Κωστάκης Αντωνίου - Φιλελεύθερος)