9 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν σταματούν στις Καρυάτιδες οι «εκπλήξεις» στην Αμφίπολη

Τι ανέφερε για τα υπάρχοντα ευρήματα αλλά και για αυτά που ενδεχομένως κρύβει το ταφικό μνημείο του λόφου Καστά, ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Βαλαβάνης

Το νέο εντυπωσιακό εύρημα...


... στις ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης, οι δύο επιβλητικά όμορφες Καρυάτιδες στις οποίες υποκλίθηκε η παγκόσμια κοινότητα, ενέτειναν την πεποίθηση ότι ο ένοικος του γιγαντιαίου μνημείου είναι πρόσωπο μεγάλης σπουδαιότητας.

Άπαντες έχουν στρέψει το βλέμμα στον τύμβο του λόγου Καστά, αναμένοντας καρτερικά την επόμενη μεγάλη ανασκαφική αποκάλυψη από την ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, της οποίας οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Νέα διάσταση στις έρευνες έρχεται να δώσει η θέση του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Πάνου Βαλαβάνη. Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», ο κ. Βαλαβάνης εξέφρασε την άποψη ότι η αποκάλυψη εντυπωσιακών γλυπτών δεν θα σταματήσει στις Καρυάτιδες, αλλά θα βρεθούν και στην τρίτη και κύρια είσοδο του τάφου.

«Πρόκειται για μνημείο μοναδικό, από όποια πλευρά κι αν το κοιτάξεις, στο οποίο εμφανίζεται ένα σύνθετο πρόγραμμα γλυπτικού διακόσμου», τονίζει ο καθηγητής.
Μάλιστα, ο κ. Βαλαβάνης, αναφέρει ότι είναι ο πρώτος μακεδονικός τάφος που έχει τόσο ευρύ γλυπτικό διάκοσμο. «Πρόκειται για μνημείο μοναδικό ως προς το μέγεθός του, τη μορφή του, το γλυπτό του διάκοσμο. Οι μακεδονικοί τάφοι είναι γνωστοί για τον τοιχογραφικό τους διάκοσμο. Αυτός είναι ο πρώτος που έχει τόσο ευρύ γλυπτικό διάκοσμο», σημειώνει.

Από το λιοντάρι στις Καρυάτιδες και έπεται συνέχεια
Ο καθηγητής αρχαιολογίας κάνει λόγο για ένα σύνθετο πρόγραμμα γλυπτικού διακόσμου σε όλο το ταφικό οικοδόμημα, με καθένα από τα γλυπτά να ενέχει τους δικούς του συμβολισμούς. «Εγώ πιστεύω ότι θα εντοπιστούν γλυπτά και στην τρίτη, κύρια είσοδο του τάφου. Διότι εδώ βλέπουμε οι υπάρχει μια ολόκληρη σύνθεση. Δεν μπορεί στην κύρια είσοδο να μην υπάρχουν γλυπτά. Αλλά αυτό αποτελεί προς το παρόν εικασία», επισημαίνει ο κ. Βαλαβάνης ο οποίος δεν αποκλείει να βρεθούν και τοιχογραφίες.

Το λιοντάρι
Σύμφωνα με τον κ. Βαλαβάνη το λιοντάρι στην κορυφή του λόφου που ήταν το επιτύμβιο μνημείο, τοποθετήθηκε εκεί για να δείχνει ότι εκεί είναι θαμμένος ένας σπουδαίος νεκρός.

Οι σφίγγες
Οι σφίγγες στην πρώτη είσοδο του τάφου συμβολίζουν την αποτροπή της σύλησης, καθώς όπως όλα δείχνουν τοποθετήθηκαν εκεί για να αποτρέπουν συμβολικά τους τυμβωρύχους.

Οι Καρυάτιδες
Όσον αφορά τώρα τις Καρυάτιδες ο κ. Βαλαβάνης δεν θεωρεί ότι είχαν τα χέρια τους παρατεταμένα με σκοπό να αποτρέπουν συμβολικά τους εισβολείς, κάτι το οποίο το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ως συμπέρασμα στην ανακοίνωση της Κυριακής, αλλά εκφράζει την άποψη ότι τοποθετήθηκαν εκεί προκειμένου να «συγκρατούν» το μνημείο και να αποτρέψουν την κατάρρευσή του είτε από σεισμό είτε από ανθρώπινη ενέργεια.

«Πιστεύω ότι είχαν τα χέρια τους τεντωμένα αλλά σε γωνία 90 μοιρών προς τα πάνω στηρίζοντας το επιστήλιο του τάφου. Δεν ήταν αποτρεπτικές. Αυτόν τον συμβολισμό τον έχουν οι σφίγγες. Οι Καρυάτιδες συμβολίζουν τη στήριξη του ταφικού συγκροτήματος», σημειώνει.

Ποιος είναι ο ένοικος του τάφου
Όσον αφορά τον «ένοικο» του τάφου ο κ. Βαλαβάνης τονίζει ότι δεν ήταν μόνο επιφανής αλλά διέθετε και τεράστια περιουσία. «Σαφώς ο τάφος μας δείχνει κάτι ιδιαίτερο ως προς την ταυτότητα του νεκρού», λέει προσθέτοντας όμως ότι η ταύτισή του θα είναι δύσκολη καθώς στους μακεδονικούς τάφους με εξαίρεση τους τάφους του Λύσωνος και τους Καλλικλέους, δεν έχουν βρεθεί επιγραφές.