1 Αυγούστου 2014

Βέλγιο: Με «ονομασία προέλευσης» τα προϊόντα που παράγουν οι Εβραίοι της Δυτικής Όχθης

Το Ισραήλ την θεωρεί εχθρική κίνηση

Σε μια κίνηση που μπορεί να εκτιμηθεί και ως θέση υπέρ του δοκιμαζόμενου παλαιστινιακού λαού, η κυβέρνηση του Βελγίου προχώρησε σε οδηγία προς όλους...


... τους έμπορους του, να αναγράφουν ξεκάθαρα τα προϊόντα που παράγονται σε εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης.

Το βελγικό υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από τη σύσταση αυτή και πως δεν έχει σχέση με την εμπόλεμη κατάσταση στη Γάζα.

Σε δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, χαρακτήρισε την οδηγία ως μη δεσμευτική και πως δεν στοχεύει το Ισραήλ, αλλά εντάσσεται στο νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ξεκάθαρη ονομασία της προέλευσης όλων των προϊόντων. Η οδηγία αυτή ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι φυσικά αντίθετη με τέτοιες κινήσεις και συχνά εκφράζει τη δυσαρέσκειά της. Παρ' όλα αυτά, στην περίπτωση του Βελγίου δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ανακοίνωση.

Η νέα αναγραφή θα αφορά κυρίως αγροτικά προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά από τις αποικίες της Δυτικής Όχθης, που αποτελούν την κύρια παραγωγή τους. Υπόλοιπα προϊόντα είναι κυρίως το εμφιαλωμένο νερό που παράγεται και εξάγεται σε διάφορες χώρες από την εταιρεία SodaStream.

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει και κίνημα -κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο-, που εφαρμόζει άτυπο μποϊκοτάζ σε όλα τα προϊόντα των αποικιών της Δυτικής Όχθης, αλλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και σε όλα τα προϊόντα του Ισραήλ. Οι οικισμοί στη Δυτική Όχθη έχουν χαρακτηριστεί ως παράνομοι και δεν αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Τέλος, το Διεθνές Δίκαιο επίσης δεν αναγνωρίζει τους οικισμούς ως μέρος του κράτους του Ισραήλ, αλλά τους χαρακτηρίζει και αυτό παράνομους.