23 Απριλίου 2014

Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν, αφορμή να θυμηθούμε την Θράκη

Ελπίζω η περίπτωση της εκδίωξης της κας Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει την αφορμή να δούμε σοβαρά το ζήτημα της Θράκης και ο θόρυβος να μη είναι ευκαιριακός. Οφείλω δε να σημειώσω, πώς ενώ αυτή...


... η περίπτωση καταγράφεται στο παθητικό του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν σημαίνει πως τα δύο κόμματα που κυβερνούν την Ελλάδα από την μεταπολίτευση, είναι άμοιρα ευθυνών.

Από την στιγμή που αποφάσισαν οι ελληνικές κυβερνήσεις να εκχωρήσουν μέρος της εθνικής κυριαρχίας στο τουρκικό Προξενείο (επειδή περί αυτού πρόκειται, και πάσα άλλη άποψη οφείλεται προφανώς σε άγνοια της κατάστασης που επικρατεί στη Θράκη) τα κόμματα πάντοτε τοποθετούν στους συνδυασμούς τους πρόσωπα, που τυγχάνουν της έγκρισης του Τούρκου Προξένου.

Σπάνιες εξαιρέσεις αποτελούν ο ΛΑ.Ο.Σ., οι ΑΝ.ΕΛ., η Χ.Α. και η ΠΟΛ.ΑΝ., η οποία μάλιστα -οφείλω να το αναγνωρίσω- δεν συγκέντρωσε το 3% για να μπει στην Βουλή, για 20.000 ψήφους, που θα τις είχε αν περιλάμβανε στους συνδυασμούς της εκλεκτούς του Προξενείου. Αυτό μάλλον αποτέλεσε μάθημα για τον κ. Α. Σαμαρά, ώστε αναλαμβάνοντας την προεδρία της Ν.Δ. δεν επανέλαβε το «ατόπημα».

Και μόνον το γεγονός, ότι και σήμερα στο Κοινοβούλιο υπάρχουν βουλευτές που όχι μόνον δεν κρύβουν την τουρκοφροσύνη τους -που θα μπορούσε κάποιος να πει πως είναι δικαίωμά τους- αλλά δεν διστάζουν να συναγελάζονται με δεδηλωμένους υποστηρικτές της «Αυτόνομης Θράκης», μάλιστα δε και φωτογραφίζονται με την σημαία της «Ανεξαρτησίας».

Κι επειδή στη στήλη αυτή δεν κρύβονται λόγια, θα πω ότι ο κ. Σγουρίδης του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εκτός Βουλής επειδή «δυσαρέστησε» το Προξενείο, και για να εκλεγεί ο κ. Στυλιανίδης, εκστρατεύει όλος ο χριστιανικός πληθυσμός για να αντιμετωπίσει την κινητοποίηση του Προξενείου εναντίον του.

Πρέπει όμως κάποτε να αποφασίσει η ελληνική Πολιτεία τι θέλει: Πλήρη κυριαρχία στην επικράτειά της, ή από κοινού διοίκηση στην Θράκη, αύριο στα Δωδεκάνησα, και μεθαύριο ποιος ξέρει πού. Κι επειδή είμαι βέβαιος πως στο ΥΠΕΞ -πότε επί τέλους θα πάψει το ΥΠΕΞ να είναι το υπεύθυνο υπουργείο για την Θράκη, ξένο κράτος είναι;- δεν γνωρίζουν ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του Τούρκου προξένου, παραθέτω τα παρακάτω, παρακαλώντας να τα προσέξουν (όχι μόνο παρακαλώντας, αλλά και εκλιπαρώντας θα έλεγα, επειδή πολλά μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται στην περιοχή μας).

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρη πηγή που είχα παλαιότερα, οποιαδήποτε μετακίνηση του Τούρκου προξένου της Κομοτηνής απαγορεύεται ρητά από τους διπλωματικούς κανόνες που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ του επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο σε εθνικές οδούς.

Και αυτό γίνεται, κυρίως, για λόγους ασφαλείας του ίδιου του Προξένου. Οι κανόνες ασφάλειας αναφέρονται για την οποιαδήποτε περίπτωση ατυχήματος που μπορεί να υπάρξει, ενώ η φρούρηση του Προξένου είναι υψηλότατη τόσο από την προσωπική του φρουρά (υπάλληλοι των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας - τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής), όσο και από άνδρες της Ελληνικής Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας.

Η αφελής ερώτηση ως προς την στάση έκθεσης σε κίνδυνο που τηρεί ο κύριος Πρόξενος, ο οποίος κυκλοφορεί οπουδήποτε θελήσει, είναι η εξής: Τι θα συμβεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εάν σε μία από τις βόλτες του στη Θράκη, υπάρξει κάποιο ατύχημα ή ακόμη χειρότερα, κάποια τουρκική προβοκάτσια;

Η εφημερίδα της Θράκης «Αντιφωνητής» υπενθυμίζει στους Έλληνες κυβερνώντες ότι Έλληνας πρόξενος της Κωνσταντινούπολης εκδιώχθηκε από την Τουρκία, επειδή τόλμησε να επισκεφθεί την Ίμβρο; Και ότι ένας ακόμη Έλληνας πρέσβης διώκεται επειδή τόλμησε να αναπτύξει πολιτιστική δράση στην Κωνσταντινούπολη;
Ο Μακεδών