13 Ιουλίου 2013

«Πλυντήρια» τα πειθαρχικά συμβούλια

Αντί για ποινές υπάρχει συγκάλυψη

Είκοσι πέντε ενστάσεις σε αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων πρόλαβε να υποβάλει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης μέχρι και τον Μάρτιο του 2012, οπότε και του αφαιρέθηκε το συγκεκριμένο δικαίωμα.

Ο κ. Ρακιντζής άφησε αιχμές...


... κατά της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας για την αφαίρεση της δυνατότητας ένστασης καταγγέλλοντας ότι τα πειθαρχικά λειτούργησαν σε αρκετές περιπτώσεις σαν «πλυντήρια αθωωτικών αποφάσεων», αφού δεν είχαν τον «φόβο» της ένστασης και δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επαναφορά του δικαιώματος στον γενικό επιθεωρητή.

Μεταξύ των υποθέσεων που ο Λ. Ρακιντζής έκρινε ότι θα έπρεπε να επιβληθεί αυστηρότερη ποινή, περιλαμβάνεται και η υπόθεση υπαλλήλου της ΕΡΤ στο εξωτερικό, η οποία εργαζόταν ως ανταποκρίτρια της κρατικής ραδιοτηλεόρασης έχοντας παράλληλα απασχόληση στον ΕΟΤ, την οποία δεν είχε δηλώσει.

Ο Γενικός Επιθεωρητής ζήτησε την απόλυσή της με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του οργανισμού. Παράλληλα, ασκήθηκε ένσταση για απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου Περιφέρειας, με την οποία δεν επιβλήθηκε ποινή σε υπάλληλο ο οποίος ασκώντας πλημμελή εποπτεία επέτρεψε την περίοδο 2001-2010 σε υφιστάμενό του να υπεξαιρέσει 741.514 ευρώ από εντολές πληρωμής επιδομάτων ΑμεΑ σε μη δικαιούχους.

Ενστάσεις υποβλήθηκαν επίσης και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικού που παρενοχλούσε σεξουαλικά μαθήτριές του, στον οποίο επιβλήθηκε από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό η ποινή της στέρησης αποδοχών για 40 ημέρες.

Παράλληλα, ασκήθηκε ένσταση και για άλλον εκπαιδευτικό ο οποίος συνελήφθη να παρενοχλεί σεξουαλικά ανήλικους μαθητές, αφού το πειθαρχικό συμβούλιο του επέβαλε την ποινή της προσωρινής παύσης για 6 μήνες.

Επίσης, ένσταση ασκήθηκε για την περίπτωση υπαλλήλου δήμου ο οποίος κατηγορείται για κατοχή και πώληση ναρκωτικών και του επιβλήθηκε σε πρώτο βαθμό η πειθαρχική ποινή της στέρησης αποδοχών για δύο μήνες.

Παράλληλα ο Λ. Ρακιντζής κατηγόρησε την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι με την πρόταση συγχώνευσης του Γενικού Επιθεωρητή (ΓΕΔΔ) με το Σώμα Επιθεωρητών προσπάθησε να καταργήσει τον χαρακτήρα του ΓΕΔΔ και να ακυρώσει το έργο του. «Να θυμίσω ότι στη διοικητική επιστήμη ένα και ένα δεν κάνουν πάντα δύο», είπε ο κ. Ρακιντζής τονίζοντας ότι έχει ενημερώσει σχετικά τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη.