14 Οκτωβρίου 2011

Αποφασισμένη η κυβέρνηση για το θέμα των απορριμμάτων, εντός της ημέρας ξεκινά η αποκομιδή

Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση για το θέμα των απορριμμάτων, απειλώντας με απολύσεις τους εργαζόμενους στους δήμους. «Aν δε συναινέσουν οι εργαζόμενοι έως την επόμενη εβδομάδα, θα καταργηθούν όλες οι οργανικές θέσεις στον τομέα καθαριότητας, σε Αθήνα και Θεσ/νικη» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος και δεσμεύτηκε ότι εντός της ημέρας θα αρχίσει η αποκομιδή. «Θα χυθεί αίμα και θα...


πέσει η κυβέρνηση» απαντούν οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στην ανάθεση του έργου της αποκομιδής σε ιδιώτες.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας στον Βήμα 99,5 είπε ότι «εντός της ημέρας, έως αργά το μεσημέρι, θα ξεκινήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών», προειδοποιώντας ότι αν δε συναινέσουν οι εργαζόμενοι έως την επόμενη εβδομάδα, θα καταργηθούν όλες οι οργανικές θέσεις στον τομέα καθαριότητας, σε Αθήνα και Θεσ/νικη.
«Είμαστε αποφασισμένοι, αν οι εργαζόμενοι δεν συναινέσουν, την επόμενη εβδομάδα να καταθέσουμε διάταξη που θα καταργεί όλους τους μηχανισμούς καθαριότητας στο Λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόκειται η Πολιτεία να μείνει άφωνη σ’ αυτή τη διαδικασία ή να είμαστε όμηροι -όπως είναι η Αττική επί 30 χρόνια- από κάποιους τύπους που επί χρόνια δικαιολογούν την ύπαρξή τους στα σκουπίδια» είπε χαρακτηριστικά.

Για το ενδεχόμενο απολύσεων απάντησε καταφατικά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν επιθυμούν να δουλεύουν στους ιδιώτες, εάν είναι ανάλγητο το κράτος, μπορούν να το κάνουν και ενδεχομένως να τους δίνουν και περισσότερα λεφτά».
Αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και στους προπηλακισμούς που δέχτηκαν τόσο ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ.Καμίνης, όσο και ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «τραμπούκους».
Για το αν πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ο κ. Κουκουλόπουλος είπε: «Υπάρχει και η Δικαιοσύνη νομίζω στην Ελλάδα. Υπάρχουν θεσμοί. Δεν είναι ώρα να επιμερίσουμε ευθύνες. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα μέτωπο ευθύνης και να απομονώσουμε κάποιες δυναμικές μειοψηφίες μαζί με διάφορα περίεργα και φαιδρά του στυλ 'να πέσει η κυβέρνηση' ή δεν ξέρω τι άλλο».
Ο νομάρχης Αθηνών, Γ.Σγουρός, τόνισε από την πλευρά του ότι η αποκομιδή θα ξεκινήσει εντός της ημέρας. Όλοι οι δήμαρχοι έχουν την εντολή να εξαντλήσουν κάθε μέσο για χάρη της προστασίας των πολιτών. Άμεσα θα μαζευτούν σκουπίδια γύρω από σχολεία, γηροκομεία και κάθε είδους υπηρεσία που περιλαμβάνει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».
Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ.Μπουτάρης είπε πως μόλις εκδοθεί η υγειονομική διάταξη θα ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα για την κατάληψη στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. «Τίθεται πλέον θέμα δημόσιας υγείας. Δεν μπορούν να μείνουν έτσι τα πράγματα» τόνισε.
«Θα χυθεί αίμα»
Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις θέσεις τους.
«Οι χωματερές μπορεί να ανοίξουν με τα ΜΑΤ, αλλά δεν θα υπάρξει απορριμματοφόρο για να μαζέψει τα σκουπίδια» είπε στον Βήμα 99,5 ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γ.Χαρίσης, προειδοποιώντας κυβέρνηση και ιδιώτες να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια.
«Εάν αναθέσετε σε ιδιώτες την αποκομιδή των σκουπιδιών θα χυθεί αίμα και θα πέσει η κυβέρνηση» είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων, Β.Πολυμερόπουλος, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση μάς έχει μετατρέψει σε δημόσιες υπηρεσίες β' διαλογής».
«Ο κ. Κουκουλόπουλος δεν εκφράζει κανέναν, δεν μπορεί να βάλει ιδιώτες» πρόσθεσε.

Από in.gr