28 Απριλίου 2011

Υψηλοί τόνοι στη συνεδρίαση για την προκαταρκτική για την υπόθεση των υποβρυχίων

Την πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων θα συζητήσει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής, σε ειδική συνεδρίαση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλος, τη διερεύνηση ενδεχομένων ευθυνών του οποίου ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θα κάνει χρήση του δικαιώματος που του δίνει ο...

κανονισμός να παραστεί στη Βουλή και να εκθέσει τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα. Η συνεδρίαση διεξάγεται σε υψηλούς τόνους.
Η σύσταση της προκαταρκτικής θα δώσει τη δυνατότητα ανάδειξης της αλήθειας είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης.
Θα ήταν πιστολιά στον αέρα αν δεν εξεταστεί το σκάνδαλο στην ολότητα και περιοριστεί μόνον στον κ. Τσοχατζόπουλο τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος.
Υπέρ της διερεύνηση της υπόθεσης από το 2000 έως το 2009 τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος και χαρακτήρισε ανεπαρκή την πρόταση για προανακριτική, καθώς «περιορίζεται σε μία συγκεκριμένη περίοδο και σε ένα πρόσωπο» . Πρόσθεσε δε, ότι θεωρεί εξαιρετικά αμφίβολη τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Για συμψηφισμό και συγκάλυψη που επιχειρούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκανε λόγο ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανασιος Πλεύρης λέγοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να έχει φέρει δική του πρόταση για να ελεγχθούν όλα τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ αλλά και πληρωμές που έγιναν την περίοδο 2004 - 2007.
Διαχρονικό, κατά συρροή πολιτικό σκάνδαλο χαρακτήρισε την υπόθεση των υποβρυχίων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί και η ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων.
Η ομιλία του Άκη Τσοχατζόπουλου αναμένεται να διεξαχθεί στις 5 το απόγευμα και η ονομαστική μυστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 6 το απόγευμα.
Τη σχετική πρόταση έχουν καταθέσει 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται πλην απροόπτου να εγκριθεί από την πλειοψηφία της Βουλής
Στην πρόταση που κατέθεσαν στα μέσα Απριλίου οι 112 βουλευτές ζητούν διερεύνηση «ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης του κ. Τσοχατζόπουλου σε σχέση με τη σύμβαση «Αρχιμήδης» στις 15.02.2000, με την οποία η κοινοπραξία Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – Ferrostaal AG – HDW ανέλαβε την κατασκευή και την παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό τριών υποβρυχίων τύπου 214» για τις εξής δύο αξιόποινες πράξεις: «της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου κατά τον κρίσιμο χρόνο, δηλαδή το έτος 2000 και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με τη μορφή της απόκτησης και της κατοχής περιουσίας, εν γνώσει κατά τον χρόνο κτήσης ότι προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες».
Στην πρότασή τους οι 112 επικαλούνται τη δικογραφία που έχει σχηματίσει η εισαγγελία του Μονάχου και από την οποία προκύπτει ότι η γερμανική εταιρεία Ferrostaal, ήδη πριν από την υπογραφή της σύμβασης τον Φεβρουάριο του 2000 είχε αναπτύξει σε όλο τον κόσμο, σύστημα δωροδοκιών ανωτάτων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, προκειμένου να έχουν θετική άποψη και επιρροή υπέρ της ανάληψης των έργων από την ίδια. Σύμφωνα με τη δικογραφία, «τα χρήματα των δωροδοκιών φαίνεται να κατέληγαν σε αξιωματούχους του ελληνικού κράτους, μέσω συμβούλων (όπως οι Μιχ. Ματαντός και Αλ. Αβατάγγελος) δικηγορικών γραφείων της Ζυρίχης, καθώς και ad hoc ιδρυόμενων εταιρειών (όπως η Dolmarton με έδρα τις Παρθένους Νήσους). Στην συγκεκριμένη περίπτωση, κατά την πρόταση των 112, φέρεται να καταβλήθηκε για δωροδοκίες ποσοστό 4,5% επί του κοστολογίου, ποσό που ανέρχεται από 72.000.000 ώς 83.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με την επιστολή, ο πρώην υπουργός, ενδεχομένως να «ζήτησε και έλαβε άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτων προσώπων ωφελήματα οιασδήποτε φύσεως».
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο κ. Τσοχατζόπουλος, θα κινηθεί σήμερα σε μια γραμμή αποκάλυψης όλης της αλήθειας και θα εκθέσει τα πραγματικά περιστατικά σε σχέση με τη σύμβαση. Αναμένεται μάλιστα να τονίσει, πως όλα αυτά που αναφέρονται στην πρόταση των 112 «δεν τον αφορούν και δεν τον αγγίζουν».

Από kathimerini.gr