17 Μαρτίου 2011

Ξεκινά έρευνα σε βάθος για τα διδακτορικά των 8.000 ευρώ

Το «μαχαίρι στο κόκκαλο» για τα μαϊμού μεταπτυχιακά, που προσκομίζουν δάσκαλοι και καθηγητές - υποψήφιοι για θέσεις στελεχών της Εκπαίδευσης βάζει το υπουργείο Παιδείας, μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του "Έθνους" την περασμένη Πέμπτη.
Το δημοσίευμα προκάλεσε σάλο στον κόσμο της Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές αλλά και...

συνδικαλιστικά στελέχη της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ να ζητούν επιτακτικά από το υπουργείο Παιδείας να λάβει μέτρα, καθώς τέτοια φαινόμενα δεν αρμόζουν στον χώρο της Εκπαίδευσης.
Κατόπιν αυτών των αντιδράσεων, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες ότι θα διαταχθεί ΕΔΕ για το θέμα, ταυτόχρονα ζητήθηκε από τις αρμόδιες διευθύνσεις της χώρας να στείλουν στο υπουργείο για έλεγχο όλους τους τίτλους που έχουν αποκτηθεί από ΑΕΙ του εξωτερικού, ενώ το υπουργείο επεξεργάζεται τρόπο ώστε να ελέγχεται η γνώση της ξένης γλώσσας, στην οποία έχει αποκτηθεί ο κάθε μεταπτυχιακός τίτλος.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το υπουργείο τονίζεται ότι η απόκτηση παράνομων μεταπτυχιακών τίτλων «έναντι αμοιβής εγείρει μείζονα θέματα ηθικής και νομιμότητας στον χώρο της Παιδείας, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τις αμοιβές των εκπαιδευτικών, με τη δυνατότητα και τον τρόπο εξέλιξής τους σε θέσεις διοικητικής και παιδαγωγικής ευθύνης», ενώ ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:
1. Δόθηκε εντολή για διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης στον Νομό Χαλκιδικής, όπου υπήρξαν οι συγκεκριμένες καταγγελίες. Εφόσον προκύψουν στοιχεία, που τεκμηριώνουν τις καταγγελίες, θα παραπεμφθούν άμεσα στον Εισαγγελέα.
2. Ζητήθηκε από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας να στείλουν για έλεγχο στο υπουργείο τους μεταπτυχιακούς τίτλους που έχουν κατατεθεί από εκπαιδευτικούς και έχουν αποκτηθεί από πανεπιστήμια του εξωτερικού, με τις αντίστοιχες ισοτιμίες του ΔΟΑΤΑΠ.
Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται πρόταση ώστε τα Συμβούλια Επιλογής Στελεχών να ελέγχουν τη γνώση της ξένης γλώσσας, στην οποία έχει αποκτηθεί ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών.
ΣΑΛΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ «ΕΘΝΟΥΣ»
Στο φως οι «φάμπρικες» πλαστών πτυχίων
Εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν στο «Εθνος» ότι δάσκαλοι και καθηγητές συμμετέχουν σε διαδικασίες επιλογής στελεχών (διευθυντές, υποδιευθυντές σχολείων, σχολικοί σύμβουλοι κ.ά.) με πλαστά μεταπτυχιακά και διδακτορικά, ενώ ταυτόχρονα αποκάλυψαν ότι στη χώρα μας ανθούν «φάμπρικες» που προσφέρουν πλαστά πτυχία από Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Κύπρο αλλά και Μεγάλη Βρετανία έναντι αδράς αμοιβής.
Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν ότι σχεδόν όλοι όσοι εμφανίζουν τέτοιους τίτλους δεν γνωρίζουν καθόλου τη γλώσσα της χώρας απ' όπου προέρχονται, ούτε και την αγγλική γλώσσα. Το περίεργο είναι ότι κανείς από αυτούς τους εκπαιδευτικούς δεν έχει λάβει άδεια προκειμένου να πραγματοποιήσει τις συγκεκριμένες σπουδές και όλοι ισχυρίζονται ότι απέκτησαν τους τίτλους με τη μέθοδο των σπουδών εξ αποστάσεως!
Εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν μάλιστα επωνύμως ότι διάφοροι επιτήδειοι τους ζητούσαν ποσά που έφταναν έως και τα 8.000 ευρώ προκειμένου να τους προσφέρουν κάποιον μεταπτυχιακό τίτλο, αρκεί να παρακολουθούσαν τρεις ωριαίες συνεδρίες στην Ελλάδα. Την επόμενη μέρα του δημοσιεύματος το «Εθνος» δέχτηκε νέες καταγγελίες ότι τέτοιους τίτλους κατέχουν όχι μόνο δάσκαλοι και καθηγητές, αλλά και εκπαιδευτικό προσωπικό των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, και μάλιστα κάποιοι δίνονται από συγκεκριμένο τμήμα ενός πανεπιστημίου, που έχει την έδρα του σε νησί του Αιγαίου.

Από ethnos.gr