24 Φεβρουαρίου 2011

H Κορώνεια δεν είναι πλέον λίμνη

ΣΟΣ εκπέμπει η λίμνη Κορώνεια το βάθος της οποίας μέσα σε τριάντα χρόνια έπεσε δραματικά από πέντε μέτρα στο ένα.
Όπως σημειώνει ο Guardian, ο οποίος επικαλείται άρθρο της Le Monde, η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται κοντά στη Θεσσαλονίκη, αργοπεθαίνει.
Η λίμνη τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα αποξήρανσης. Πριν αρχίσει να έχει σοβαρές απώλειες υδάτων...

καταλάμβανε έκταση 42,5 τ.χλμ και ήταν η 4η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας σε έκταση.
"Στην καρδιά της Ευρώπης, μια λίμνη πεθαίνει" αναφέρει το δημοσίευμα.
Αν και η περιοχή είναι προστατευόμενη καθώς ανήκει στο πλαίσιο  Natura 2000 ενώ προστατεύεται και από τη συνθήκη Ραμσάρ για τους υγροβιότοπους, τα σκουπίδια ολοένα και αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
 Όπως επισημαίνει ο Μάριος Αστερίου, μέλος του φορέα που φροντίζει για την προστασία της λίμνης "Αν και καθαρίζουμε τακτικά την περιοχή, υπάρχουν πάντα περισσότερα απορρίμματα".
Μάλιστα όπως τονίζει το δημοσίευμα, η Κομισιόν έχασε την υπομονή της στις 27 Ιανουαρίου και παραπονέθηκε στη χώρα μας για την αποτυχία της να προστατεύσει τη λίμνη. Οι Βρυξέλλες επίσης καταλογίζουν στην Ελλάδα ότι απέτυχε να εναρμονιστεί με ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία των υδάτων.
Σημειώνεται ότι μετά από μόλις επτά χρόνια οπότε και οι Βρυξέλλες είχαν δώσει το πράσινο φως το 2004 για τον σχεδιασμό της αποκατάστασης της λίμνης, χρηματοδοτώντας τα τρία τέταρτα του συνολικού έργου με 27 εκατ. ευρώ, μόνον το ένα τέταρτο του έργου έχει ολοκληρωθεί.
Στην εφαρμογή του προγράμματος εμπλέκονται τέσσερα υπουργεία και οι περιφερειακές διοικήσεις, γεγονός που καθιστά τη διαχείρισή του ολοένα και πιο δυσχερή.
Τη λίμνη περιστοιχίζει αγροτική γη και το 1980 υπέστη πλήγμα από  την εκτεταμένη καλλιέργεια αλλά και την ανάπτυξη της βιομηχανίας, με τα εργοστάσια να πετούν τα λύματά τους εκεί, ενώ και τα λύματα της γειτονικής πόλης του Λαγκαδά καταλήγουν εκεί.
Μάλιστα, η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, που έχει χτιστεί από το 2001, δεν έχει συνδεθεί με το αποχετευτικό σύστημα.
Σοκαριστική είναι τέλος η δήλωση της Μαρίας Μουστάκα, βιολόγος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία τονίζει η Κορώνεια δεν είναι πλέον λίμνη.

Από news247.gr