3 Οκτωβρίου 2010

Η μείωση των μεταναστευτικών εμβασμάτων προβληματίζει τις βαλκανικές οικονομίες

από τη voria.gr
Υπήρξε εποχή στην Ελλάδα, όπου τα μεταναστευτικά εμβάσματα αποτελούσαν ισχυρό στήριγμα των ‘αδήλων πόρων’, προς κάλυψη των ελλειμμάτων. Αυτό συμβαίνει τώρα στις οικονομίες των βαλκανικών χωρών, όπου η συμμετοχή των χρημάτων που στέλνουν οι μετανάστες στους συγγενείς τους καταλαμβάνει υψηλό ποσοστό στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Στη Βουλγαρία, ο κ. Πέταρ Γκάνεφ, από το ‘Ινστιτούτο της Οικονομίας της Αγοράς’ παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία. Τα χρήματα που οι Βούλγαροι μετανάστες έστειλαν στη διάρκεια του τελευταίου έτους στη χώρα τους, σημείωσαν νέο ρεκόρ. 702 εκ. ευρώ κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των βουλγαρικών νοικοκυριών, από συγγενείς που εργάζονται και μένουν στο εξωτερικό, από τα μέσα...

... του περασμένου έτους έως τα μέσα του φετινού. Να σημειωθεί βέβαια, ότι το ποσόν αυτό είναι το επίσημο. Πρέπει να υπολογιστεί σε 40% περίπου μεγαλύτερο, διότι δεν δηλώνονται όλες οι χρηματικές ροές προς τη Βουλγαρία. Το ποσό είναι μεγάλο, αν σκεφθεί κάποιος ότι ο μέσος όρος μισθών στη γειτονική χώρα είναι περί τα 200 ευρώ.


Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας δείχνουν επίσης, ότι κατά την περίοδο αυτή από τη Βουλγαρία για το εξωτερικό έγιναν εμβάσματα για μόλις 7,5 εκ. ευρώ. Έτσι το καθαρό ποσό των χρημάτων των Βουλγάρων μεταναστών σημείωσε το ρεκόρ των 695 εκ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 2% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ στη Ρουμανία τα εμβάσματα αποτελούν ποσοστό 3% του ΑΕΠ της. Στις δε μικρότερες χώρες, όπως στη Μολδαβία, Βοσνία, Αλβανία, φθάνει και το 27%. Μάλιστα, στην Αλβανία δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα, διότι οι εργαζόμενοι Αλβανοί στην Ιταλία και Ελλάδα (από το 1.200.000 Αλβανούς που εργάζονται στην αλλοδαπή, οι 800.000 βρίσκονται στην Ελλάδα) έστειλαν στη χώρα τους 200 εκ. ευρώ λιγότερα κατά το πρώτο εξάμηνο του παρόντος έτους.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία το περασμένο έτος οι εργαζόμενοι στην Ε.Ε. ξένοι, έχουν στείλει στους συγγενείς τους περίπου 30 δισ. ευρώ. Τα χρήματα των μεταναστών αποδείχθηκαν η δεύτερη, ως προς τη σημασία της, πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης των οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης μετά τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Παρά το γεγονός, ότι πολλοί από τους μετανάστες ήταν αναγκασμένοι να επιστρέψουν στη χώρα τους, λόγω της οικονομικής κρίσης στις ευρωπαϊκές χώρες (από την Ισπανία έφυγαν περί τους 600.000 Βούλγαροι, που απασχολούνταν σε οικοδομικές εργασίες) τα οικονομικά υπουργεία της Βουλγαρίας ευελπιστούν, ότι τα εμβάσματα θα φθάσουν σε ύψος ρεκόρ μετά το 2013, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες θα καταργήσουν τους περιορισμούς για Βουλγάρους στις αγορές τους εργασίας.
Ο Μακεδών
Για την αντιγραφή «Σάρισσα»