24 Σεπτεμβρίου 2010

Βόμβες τοποθετούν στην Τουρκία οι παρακρατικοί και όχι το ΡΚΚ

γράφει ο Αχμέτ Αλτάν
στην εφημ. ‘Ταράφ’ (18.9.2010)

Βρόμικος ο ρόλος των 'γκρίζων λύκων'
«Ο τουρκικός τύπος και η κυβέρνηση πολύ γρήγορα αποφάσισαν πως την ξεδιάντροπη επίθεση στο Χακκάρι την έκανε το ΡΚΚ. Πώς μπορούν να είναι τόσο σίγουροι; Τα μέλη της κυβέρνησης λόγω της επίθεσης αυτής ακύρωσαν την συνάντηση που θα έκαναν με αξιωματούχους του κουρδικού κόμματος. Και ο πρωθυπουργός Ερντογάν είχε ακυρώσει την συνάντηση του με τον Αχμέτ Τουρκ, όταν είχε σκάσει η νάρκη στην Τσουκούρτζα, για να αποκαλυφθεί αργότερα ότι η νάρκη εκείνη ανήκε στον στρατό. Η κυβέρνηση να ψάξει σοβαρά για τους υπευθύνους, για να σταματήσει την επανάληψη παρόμοιων περιστατικών στο κοντινό μέλλον. Έχω πολλές αμφιβολίες για την απόδοση στο ΡΚΚ των περιστατικών που έγιναν στο Ρεσαντιέ και στο Ντόρτγιολ. Εντέλει υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να υποπτευόμαστε ‘κρατικό δάχτυλο’ σε αυτήν...

... την επίθεση και πως την επίθεση πραγματοποίησαν τα ‘καλά παιδιά’ (σημ.: ‘καλά παιδιά’ είχε χαρακτηρίσει ο τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου τους δύο στρατιωτικούς που είχαν συλληφθεί για την βομβιστική επίθεση σε βιβλιοπωλείο).

Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό και αναπάντητο θέμα που προκαλεί την υποψία. Οι άθλιοι που σκότωσαν αυτούς τους ανθρώπους, περίμεναν από 500 μέτρα μακριά, και αφού είδαν το μινιμπάς έσκασαν με τηλεχειρισμό τη νάρκη. Οι χωρικοί λένε πως μετά την έκρηξη είδαν να φεύγουν επτά άτομα. Όταν προκαλείται έκρηξη εξ αποστάσεως οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει ‘κάποιος που φεύγει’. Αυτός που προκαλεί την έκρηξη της νάρκης, μόλις γίνεται η έκρηξη αμέσως πρέπει να φύγει. Στην περιοχή όμως αυτή δεν υπάρχουν ούτε δάση, ούτε βραχώδεις περιοχές για να καταφύγουν. Αυτός που έκανε την επίθεση ήταν υποχρεωμένος να φύγει σε ανοιχτό πεδίο. Αυτό είναι το στοιχείο που προκαλεί την υποψία.

Γιατί αμέσως μετά την επίθεση, δεν έγινε επιχείρηση; Γιατί τα ελικόπτερα δεν κυνήγησαν αυτούς που έκαναν την επίθεση; Γιατί δεν οργανώθηκε μια στρατιωτική επιχείρηση ανεύρεσης αυτών που έσκασαν την νάρκη; Από όλα αυτά φαίνεται ότι οι ‘κρατικοί αρμόδιοι’ δεν ήθελαν και πολύ να συλλάβουν τους επιτεθέντες. Τότε πρέπει να ρωτήσουμε το εξής. Για ποιο λόγο υπήρξαν τόσο απρόθυμοι όσον αφορά τη σύλληψη των ενόχων; Αυτή η απροθυμία σύλληψης των ενόχων με ωθεί σε υποψίες σχετικά με τους ‘κρατικούς λειτουργούς’. Το ρεζιλίκι στο Σέμντινλι, μας είχε δείξει παλιότερα πως τέτοιου είδους δολοφονίες μπορούν και γίνονται από τα ‘καλά παιδιά’, και ξέρουμε πως τα φωλιασμένα μέσα στο κράτος υπολείμματα της Εργκενέκον κάνουν ότι μπορούν για να εμποδίσουν την ειρήνη και να σύρουν τη χώρα στο χάος.

Αν κάποιοι ξεδιάντροπα σκοτώνουν οκτώ Κούρδους, και η κυβέρνηση χωρίς να κάνει κάποιο βήμα για την σύλληψη των πραγματικών ενόχων, σε συνεργασία με τα μίντια με μια περίσσεια ευκολία κατηγορεί το ΡΚΚ, τότε δίκαια οι άνθρωποι θα σκέφτονται πως ούτε το κράτος, ούτε η κυβέρνηση θέλει να συλλάβει αυτούς που σκότωσαν τους Κούρδους. Η κυβέρνηση πριν να ρίξει το φταίξιμο στο ΡΚΚ, είναι ανάγκη να ρωτήσει πρώτα τους στρατιωτικούς ‘γιατί δεν παρακολουθήθηκαν οι επιτεθέντες και γιατί δεν πραγματοποιήθηκε επιχείρηση’. Αν η κυβέρνηση δεν επιδείξει αυτήν την αποφασιστικότητα, αν δεν ξεμπροστιάσει τους πραγματικούς ενόχους, τότε θα συναντούμε συχνά πλέον τέτοιες προκλήσεις και δολοφονίες.

Όποτε πλησιάζουμε την ειρήνη, αντιμετωπίζουμε τέτοιες πρόστυχες επιθέσεις. Για όσο διάστημα δεν συλλαμβάνουμε αυτούς τους εχθρούς της ειρήνης δυσκολεύει και η επίτευξη της ειρήνης, σχηματίζεται γύρω της ένας κύκλος από φωτιά και αίμα, που δεν μας επιτρέπει να τον υπερβούμε. Ο στρατός πρέπει να ανακοινώσει ‘για ποιόν λόγο δεν έγινε επιχείρηση’. Η κυβέρνηση αντί να ακυρώνει την συνάντηση με τους αξιωματούχους του BDP, θα πρέπει να συναντηθεί μαζί τους και να ακούσει και την άποψη τους για το περιστατικό.

Εάν εσείς δεν συλλάβετε αυτούς που δολοφόνησαν οκτώ Κούρδους, οι Κούρδοι υπόκεινται σε μια αδικία και η οργή τους αυξάνει την ανασφάλεια σας, όπως ακριβώς επιθυμούνε κι οι εχθροί της ειρήνης. Είναι ανάγκη όλοι να ξέρουν πως χωρίς να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των Κούρδων, και πως σε μια Τουρκία στην οποία δεν θα έχει επιτευχθεί η ειρήνη, όλοι οι άνθρωποι της θα σκοντάφτουν».
Για την αντιγραφή «Σάρισσα»