24 Σεπτεμβρίου 2010

‘Πράσινη ανάπτυξη’ σημαίνει… πράσινο τσιμέντο;

Μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι: «Αυτό το μνημόνιο είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει και των δικών μας προσπαθειών, αλλά και των δυνατοτήτων της Ελλάδας». Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως το εν λόγω μνημόνιο αποδεικνύει ακόμη ότι «υπάρχει μια κυβέρνηση που εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια», υπογραμμίζοντας ότι «ένας επενδυτής επιδιώκει τα λεφτά που θα βάλει να πιάσουν τόπο». Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία και το «ενδεχόμενο να μετατραπεί ο χώρος του Ελληνικού σε Λας Βέγκας», υπογράμμισε πως...

... «μια κυβέρνηση που θέλει, μπορεί να βάζει όρους και αναπτυξιακό μοντέλο ότι γίνεται μέσα στη φιλοσοφία της πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης και όχι στην τσιμεντοποίηση. Για ό,τι κάνουμε θα υπάρχει αμοιβαίο όφελος και στον τουρισμό υψηλής ποιότητας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ανάπτυξη περιοχών που θα δώσουν ποιότητα ζωής στις πόλεις. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην χώρα μας».

Ερωτηθείς χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επενδύσεις ύψους 5 δισ. από το Κατάρ και αξιοποίηση του Ελληνικού δήλωσε, ότι πρόκειται για ένα πλαίσιο συμφωνίας αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει καμία λεπτομέρεια και δεν προβλέπεται καμία αξιοποίηση του Ελληνικού μέσα σ’ αυτή τη σύμβαση, σ’ αυτή τη συμφωνία ή οποιαδήποτε άλλη αξιοποίηση.

Οι πληροφορίες όμως λέγουν, ότι το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού, είναι κατά πολύ χειρότερο αυτού του κ. Σουφλιά, το οποίο όμως ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε χαρακτηρίσει… απαράδεκτο. Προφανώς, τώρα θα χρησιμοποιηθεί πράσινο τσιμέντο, για να ταιριάζει με την πράσινη ανάπτυξη του Σόρος, που προωθεί ως καλός πωλητής ο πρωθυπουργός μας.
ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ