28 Αυγούστου 2010

Νομιμοποιείς ή γκρεμίζεις 700.000 αυθαίρετα;

Οι δήμαρχοι συνένοχοι στην πολεοδομική διαφθορά
Ο κ. Γ. Παπανδρέου, αφού δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, εμφανίστηκε αυτοπροσώπως -μια από τις σπάνιες φορές που βρέθηκε στην Ελλάδα- όταν κατεδαφίσθηκαν δυο-τρεις παράγκες στην παραλία. Έκτοτε, ουδέν. Αν ξαναδείτε εκσκαφείς… γράψτε μας. Συνηθίσαμε στις σαπουνόφουσκες και τις αερολογίες, από ανθρώπους που ενώ γνωρίζουμε ότι δεν έχουν ικανότητες, που ενώ γνωρίζουμε ότι σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις τους παίζουν εξωθεσμικά κέντρα, εμείς, σε πείσμα του συμφέροντός μας, τους προωθούμε στην εξουσία (και ύστερα διαμαρτυρόμαστε). Όλα αυτά ως εισαγωγή, στις ανοησίες που ακούμε...

... περί εφαρμογής των νόμων και άλλα τέτοια, ενώ ήδη αποφασίζεται η νομιμοποίηση των 700.00 αυθαιρέτων. Και πώς να γίνει αλλιώς; Η ίδια η Μπιρμπίλη υποστήριξε ότι «είναι ανέφικτο για παράδειγμα να γκρεμίσει κανείς 300.000 αυθαίρετα στον νομό Αττικής». Και πράγματι είναι.

Το γελοίο του πράγματος επιτείνεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ούτε τα μέσα ούτε οι φορείς που μπορούν να κατεδαφίσουν αυθαίρετα. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 10.000 τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για κατεδαφίσεις. Καμιά δεν εκτελέστηκε.

Η ευθύνη των αυτοδιοικητικών αρχόντων
Η πρόφαση της μη κατεδάφισης είναι η ανυπαρξία μέσων. Μα ούτε για ένα από τα 700.000 αυθαίρετα; Ψεύδονται. Είτε καλύπτουν δεδομένους και πιθανούς ψηφοφόρους, είτε καλύπτουν χρηματοδότες εργολάβους, είτε χρηματίζονται οι ίδιοι. Διότι δεν είναι δυνατόν, ιδιαίτερα σε μικρούς δήμους, να μη βλέπουν οι δημοτικές αρχές την παρανομία εν τη γενέσει της! Ό,τι έγινε έγινε. Αλλά από δω και πέρα, ο δήμαρχος και οι υπηρεσίες του πρέπει να συνυπεύθυνοι για κάθε αυθαίρετο.

Η πολεοδομία πρέπει να εδρεύει στο κέντρο. Μακριά από γνωριμίες με τους κατοίκους, μακριά από κομματικές εξαρτήσεις των αυτοδιοικητικών και χρηματισμούς τους. Όμως ο “Καλλικράτης” μεταφέρει από τον Ιανουάριο του 2011 τις πολεοδομίες στους δήμους, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων να μη γίνουν ποτέ και να πλουτίσουν οι δήμαρχοι και οι πολεοδόμοι. Αυτό η κυβέρνηση το λέγει διαφάνεια.
ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ