11 Ιουλίου 2019

Jerusalem Post: Δυσαρέσκεια στο Ισραήλ για την τοποθέτηση Βορίδη σε υπουργείο

Στελέχη της κυβέρνησης του Ισραήλ φαίνεται πως δεν βλέπουν με καλό μάτι την τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δυσαρέσκεια φαίνεται πως επικρατεί...


... στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης μετά την επιλογή του Μάκη Βορίδη για τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post ανώτατο διπλωματικό στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης αποκαλύπτει πως δεν υπάρχει πρόθεση συνεργασίας εκ μέρους του Ισραήλ με τον νέο Έλληνα υπουργό. Όπως υπογραμμίζει το ίδιο δημοσίευμα η ανησυχία και η άρνηση συνεργασίας προκύπτει από το αντισημιτικό παρελθόν του κ. Βορίδη.

Να σημειωθεί πως ο ισραηλινός Πρόεδρος Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε αμέσως τον νέο Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί, καθώς τον θεωρεί «φίλο» του Ισραήλ. Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα δεν άργησε να εκδηλώσει τη δυσαρέσκεια του, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί ρητά στο όνομα του κ. Βορίδη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το ισραηλινό ΥΠΕΞ «μελετά» τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης αλλά και τον ρόλο του νέου υπουργού «γνωστού για τις ρατσιστικές και αντισημιτικές θέσεις του».

Η δήλωση συγχαίρει επίσης τον Μητσοτάκη για τη νίκη του, επισημαίνοντας ότι ο Νετανιάχου μίλησε μαζί του για τη συνέχιση των «άριστων σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών.

Επικρίσεις, ωστόσο δέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης από τον αντιπρόεδρο του Παγκόσμιου Σιωνιστικού Οργανισμού Γιακόφ Χάγκοελ, ο οποίος κάλεσε τον Μητσοτάκη να ανακαλέσει την τοποθέτηση του κ. Βορίδη. Ο ίδιος δηλώνει «έκπληκτος» καθώς «είναι σαφές ότι ο Μητσοτάκης υποστηρίζει το Ισραήλ και τους Εβραίους» και σημειώνει πως «απαγορεύεται να διορίζει στην κυβέρνηση έναν υπουργό με καθαρά αντισημιτικές απόψεις».