9 Ιουλίου 2019

Κατεχόμενα: Τα drones-«προστάτες» των «Πορθητή» και Γιαβούζ είναι άοπλα

Μετά την είδηση ότι η Τουρκία έχει «εξαπολύσει» drones για περιπολίες στην ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές...... όπου δραστηριοποιούνται τα τουρκικά γεωτρύπανα «Πορθητής» και Γιαβούζ, προκλήθηκαν αρκετές αντιδράσεις, με το «ψευδοκράτος» να εμπλέκεται άμεσα.

Με την ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου να κλιμακώνεται σταδιακά, οι πληροφορίες για την παρουσία τουρκικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στην περιοχή δυναμίτισαν ακόμα περισσότερο το «κλίμα», κάτι που ανάγκασε τα Κατεχόμενα να προβούν, διά στόματος του «υπουργού μεταφορών και συγκοινωνιών».

Ειδικότερα, ο Τολγκά Ατακάν δήλωσε πως «δεν είναι εξοπλισμένα με όπλα τα μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη που υπερίπτανται του εναέριου χώρου του ψευδοκράτους, ενώ προσέθεσε ότι είχαν ενημερωθεί για το θέμα από τις τουρκικές αρχές.

Χτες, οι τουρκικές εφημερίδες Μιλλιέτ και Γενί Σαφάκ είχαν γράφει ότι τα τουρκικά πλοία Μπαρμπαρός, Φατίχ και Γιαβούζ «προστατεύονται» από δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου TB2. Ο Τολγκά Ατακάν κλήθηκε από την εφημερίδα Κίπρις ποστασί και επιβεβαίωσε ότι στον ουρανό της Κύπρου πέταξαν τέτοιου τύπου αεροσκάφη αλλά δεν είναι SIHA, δηλαδή με όπλα, αλλά IHA, χωρίς όπλα, τα οποία είναι σε αποστολή που σχετίζεται με το Φατίχ και το Γιαβούζ.

Οι αντιδράσεις για τις ενέργειες του Γιαβούζ
Στο μεταξύ, ο Τύπος στα Κατεχόμενα αναφέρεται σήμερα στις αντιδράσεις από Ρωσία και ΕΕ για την πρόθεση της Τουρκίας να αρχίσει και δεύτερη γεώτρηση απέναντι από την Καρπασία όπου βρίσκεται από χθες το δεύτερο γεωτρητικό της πλοίο Γιαβούζ.

Η Χαβαντίς γράφει ότι το Γιαβούζ συνοδεύεται από πολεμικά πλοία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου SIHA, που σηκώθηκαν από το αεροδρόμιο του Νταλαμάν στην νοτιοδυτική Τουρκία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμα και η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ χθες στην ιστοσελίδα της επεσήμανε το γεγονός ότι πετούσαν τα τουρκικά SIHA για αρκετή ώρα πάνω από την Κύπρο, με την Χαβαντίς να σημειώνει ότι Τούρκοι εκπαιδευτικοί παραρτημάτων τουρκικών πανεπιστημίων στα κατεχόμενα, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υπερασπίζονταν τις υπερπτήσεις των συγκεκριμένων αεροσκαφών.

Η εφημερίδα γράφει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με οπλισμό χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για την συλλογή σε απευθείας χρόνο και μετάδοση πληροφοριών τόσο στον Αιγαίο όσο και στην Μεσόγειο, 7 μέρες, 24 ώρες.