10 Ιουλίου 2019

ΥΠΕΞ ΗΠΑ: Να σταματήσει η Τουρκία τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει την αποστολή του Γιαβούζ «προκλητικό βήμα»

Την αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ καταδικάζει με νέα ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζοντας...


... για δεύτερη φορά την έντονη ανησυχία του για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους.

Χαρακτηρίζοντας την αποστολή του «Γιαβούζ» ως ένα «προκλητικό βήμα» που ανεβάζει τις εντάσεις στην περιοχή, η εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεωτρήσεων στα ύδατα της Κύπρου και για την πιο πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου "Γιαβούζ" από τη χερσόνησο της Καρπασίας».

Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται και η πάγια θέση της Ουάσιγκτον που υποστηρίζει ότι «οι φυσικοί πόροι του νησιού πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Επισημαίνεται τέλος ότι «η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία».

Tiς συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο καταδίκασε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην πρώτη ανακοίνωσή του υπό τη νέα ηγεσία του.

«Καταδικάζουμε την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε το ΥΠΕΞ.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την πλήρη αλληλεγγύη του στην Κυπριακή Δημοκρατία και κάλεσε για ακόμη μία φορά, την Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.