21 Ιουλίου 2019

Σερβία: Ο Βούτσιτς χαρακτηρίζει την παραίτηση Χαραντινάι "πολιτικό τρικ"

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε "πολιτικό τρικ", την παραίτηση του Ράμους Χαραντινάι από τη θέση του πρωθυπουργού του Κοσόβου. Εκτίμησε ότι ο Χαραντινάι με την απόφαση του αυτή προσπαθεί...


... να αυξήσει τη δημοτικότητά του στο εσωτερικό.

"Η δική μας πρόβλεψη είναι ότι ο Ράμους Χαραντινάι, την ερχόμενη εβδομάδα, θα μεταβεί στη Χάγη και 48 ώρες αργότερα θα αφεθεί ελεύθερος. Θα επιστρέψει στο Κόσοβο ως ήρωας, διπλασιάζοντας ταυτόχρονα το ποσοστό δημοτικότητάς του", ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε την άποψη ότι στην πολιτική σκηνή του Κοσόβου δεν θα βρεθεί προσωπικότητα που θα αντικαταστήσει τον Χαραντινάι και θα προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν συμφωνεί με την εκτίμηση αναλυτών ότι η αποχώρηση του Χαραντινάι από την πολιτική σκηνή του Κοσόβου θα διευκολύνει την διαδικασία του διαλόγου με την Σερβία. Αντιθέτως, πιστεύει ότι θα ενισχυθούν οι ακραίες απόψεις στο Κόσοβο που δεν επιθυμούν τον συμβιβασμό.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η παραίτηση Χαραντινάι από τον διεθνή παράγοντα ως αφορμή για αύξηση των πιέσεων ώστε να γίνουν υποχωρήσεις και από την πλευρά του Βελιγραδίου.