9 Ιουλίου 2019

Οι Σέρβοι θεωρούν το Μαυροβούνιο προέκταση της χώρας τους

Οι πολίτες της Σερβίας ως επί το πλείστον επικρίνουν τη στάση του Μαυροβουνίου προς το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, και οι Σέρβοι του Μαυροβουνίου θεωρούν την πολιτική του Μίλο Τζουκάνοβιτς ότι είναι υπεύθυνη...


... για τις εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού «Factor Plus».

Η έρευνα η οποία δημοσιεύεται από τη σερβική ‘Blic’, δείχνει ότι το 44 τοις εκατό των ερωτηθέντων αντιλαμβάνονται το Μαυροβούνιο ως δική τους χώρα, το 36 τοις εκατό είπαν ότι είναι μια φιλική γειτονική χώρα, το 15% είναι αδιάφοροι, ενώ μόνο το 5% δήλωσαν ότι είναι μια εχθρική χώρα.

Οι περισσότεροι των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Για τα αίτια των προβλημάτων στις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου, το 44 τοις εκατό δήλωσε ότι η ευθύνη βρίσκεται στην πολιτική του Μαυροβουνίου, το 27% στους αγώνες των μεγάλων δυνάμεων για την επικράτηση στα Βαλκάνια, το 16%  στην πολιτική της Σερβίας, ενώ το 13% δεν απάντησε.

Στην ερώτηση ποιο είναι αυτό που τους ενοχλεί περισσότερο με το Μαυροβούνιο, το 68 τοις εκατό δήλωσε η στάση που κρατά προς το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, το 30 τοις εκατό στη στάση που κρατά έναντι των Σέρβων του Μαυροβουνίου, το 23% ότι έχει θετική στάση προς το ΝΑΤΟ, και το 21 τοις εκατό για τις αρνητικές σχέσεις που έχει ως προς τη Ρωσία.

Ο Βλαντίμιρ Πέιτς, από τον οργανισμό «Factor Plus», δήλωσε στην «Blic» ότι ο θυμός των Σέρβων πολιτών στρέφεται κυρίως προς την πολιτική ελίτ του Μαυροβουνίου. «Η οργή των Σέρβων πολιτών σχετίζεται με τις αρχές του Μαυροβουνίου, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό πιστεύει ότι στο γειτονικό Μαυροβούνιο συγκρούονται συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων.

» Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα αυτό δεν αναφέρει ποιες χώρες το κάνουν, είναι σαφές ότι από τη μία πλευρά είναι το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες και από την άλλη η Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτές είναι οι κύριες αιτίες της αυξανόμενης έντασης κατά τη γνώμη των ερωτηθέντων», δήλωσε ο Πέιτς, όπως αναφέρει η σερβική ραδιοτηλεόραση.
[πηγές: rtv.rs, βαλκανικό περισκόπιο]