24 Ιουλίου 2019

Ισραήλ: Βρισιές και φτυσίματα και "καρεκλιές" σε βάρος Σαουδάραβα μπλόγκερ - ΒΙΝΤΕΟ

«Πήγαινε να προσευχηθείς με τους Εβραίους, να προσευχηθείς στην Κνεσέτ. Τι κάνεις εδώ»;

Σαουδάραβας «μπλόγκερ» έγινε αποδέκτης ύβρεων και φτυσιμάτων από Παλαιστίνιους, καθώς επισκεπτόταν την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση [δείτε το βίντεο]...


... αξιωματούχων της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Μοχάμεντ Σαούντ, που παρουσιάζεται ως «Σαουδάραβας μπλόγκερ» βρίσκεται στο Ισραήλ, ως μέλος μιας αντιπροσωπείας έξι «προσωπικοτήτων των μέσων ενημέρωσης» από τις αραβικές χώρες που προσκλήθηκαν από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Ή Ένωση Δημοσιογράφων αραβικών χωρών και της Μέσης Ανατολής καταδίκασαν την επίσκεψη της αντιπροσωπείας αυτής, κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

«Ήταν βάρβαρο και άξεστο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χασάν Καμπιά, για την επίθεση που δέχθηκε ο Μοχάμεντ Σαούντ,

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο Al Jazzera δείχνει έναν νεαρό Παλαιστίνιο να φτύνει τον Σαούντ, με άλλους να τον βρίζουν και άλλοι να ρίχνουν καρέκλες εναντίον του, καθώς εκείνος περπατά στην Παλιά Πόλη. Η σκηνή επαναλαμβάνεται στο περίβολο της πλατείας των Τεμενών, σύμφωνα με ένα άλλο βίντεο.

«Πήγαινε να προσευχηθείς με τους Εβραίους, να προσευχηθείς στην Κνεσέτ (σ.σ. το ισραηλινό κοινοβούλιο. Τι κάνεις εδώ;» φωνάζει ένας άνδρας στον Σαουδάραβα.  Η πλατεία των Τεμενών, αποτελεί τον τρίτο πιο ιερό τόπο του ισλάμ, και επίσης ιερός και για τους Εβραίους με το όνομα το Όρος του Ναού.

Ο Οφίρ Γκέντελμαν, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε τον Μοχάμεντ Σαούντ έναν «ακτιβιστή της ειρήνης» και κατηγόρησε εκείνους που του επιτέθηκαν ότι «βεβήλωσαν αυτό το ιερό τόπο».

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τρεις Παλαιστινίους που ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ για την «επίθεση» αυτού του «τουρίστα», προσθέτοντας ότι αναμένονται και άλλες συλλήψεις. Η ταυτότητα των μελών της αντιπροσωπείας δεν αποκαλύφθηκε, ωστόσο περιγράφονται ως «κοινωνικοί ακτιβιστές, μπλόγκερς και προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης».

Η επίσκεψη Νετανιάχου
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου συναντήθηκε με τα μέλη της αντιπροσωπείας και επισκέφτηκαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, το ισραηλινό κοινοβούλιο και ιερούς τόπους. Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών «η επίσκεψη αποσκοπεί να παρουσιαστούν στους δημοσιογράφους οι ισραηλινές θέσεις σε διπλωματικά και γεωπολιτικά ζητήματα».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που Ιρακινοί και Σαουδάραβες συμμετείχαν σε επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης της ισραηλινής κυβέρνησης. Οι αραβικές χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, με εξαίρεση την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Ωστόσο, έπειτα από δεκαετίες εχθρότητας, σημάδια μιας προσέγγισης μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων κρατών της περιοχής, διαδέχονται το ένα το άλλο τους τελευταίους μήνες, που προκαλούνται κυρίως από την κοινή ανησυχία έναντι του Ιράν.