22 Ιουλίου 2019

Η Βρετανία στέλνει υποβρύχιο και πεζοναύτες στον Περσικό Κόλπο

Το βρετανικό πολεμικό ναυτικό ενισχύει την παρουσία του στη θάλασσα του Περσικού Κόλπου, προκειμένου να διασφαλίσει τον πλου των βρετανικών εμπορικών πλοίων.

Τη στρατιωτική του παρουσία στον Περσικό Κόλπο ενισχύει...


... το βασιλικό ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου, στον απόηχο της πρόσφατης κατάσχεσης του βρετανικού τάνκερ «Stena Impero» από το Ιράν. Σύμφωνα με βρετανικά media, το Λονδίνο αναμένεται να στείλει στην περιοχή επιπλέον ναυτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και ενός πυρηνικού υποβρυχίου, βάρους 7.400 τόνων.

Πρόκειται για σκάφος κλάσης «Astute», το οποίο είναι εξοπλισμένο με πυραύλους κρουζ και βαριές τορπίλες. «Στέλνουμε ένα σκάφος – ίσως πλέει ήδη προς την περιοχή» δήλωσε στρατιωτική πηγή, μιλώντας στο ταμπλόιντ «Daily Express». «Ο ρόλος του είναι να συγκεντρώνει πληροφορίες για τη στήριξη των σχεδιασμένων δρομολογίων των πετρελαιοφόρων πλοίων» ανέφερε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με ξεχωριστό δημοσίευμα της «The Sun», το πολεμικό ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να αναπτύξει στην περιοχή μία ειδική δύναμη 42 κομάντο. Στις αρχές του μήνα, στον Περσικό Κόλπο απεστάλη το πλοίο «HMS Duncan», προκειμένου να συνδράμει το μοναδικό βρετανικό πολεμικό πλοίο που επιχειρεί στο σημείο, η φρεγάτα «Montrose».

«Έχουμε την ικανότητα να στείλουμε επιπλέον πλοία, αλλά αυτό θα χρειαστεί εβδομάδες. Έτσι, οι πεζοναύτες ταιριάζουν τέλεια για βραχυπρόθεσμο επίπεδο» εξήγησε στρατιωτική πηγή, μιλώντας στη «The Sun». Τα δύο παραπάνω δημοσιεύματα έρχονται λίγες ώρες πριν την έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε η Τερέζα Μέι, με στόχο τη διατήρηση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο.

Είχε προηγηθεί η κατάσχεση δύο τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Το ένα αφέθηκε ελεύθερο, ενώ το άλλο οδηγήθηκε σε λιμάνι του νότιου Ιράν. Η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι το συγκεκριμένο πλοίο προχώρησε στην παραβίαση των διεθνών ναυτιλιακών κανόνων.

Σε μία πρώτη αντίδραση, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, συνομιλώντας με τον Ιρανό ομόλογό του, εξέφρασε την «εξαιρετική απογοήτευση» του Λονδίνου, ενώ προανήγγειλε την επιβολή νέων κυρώσεων.