11 Ιουλίου 2019

Έτοιμη να ελέγξει και το διάστημα η Ρωσία με το νέο υπερόπλο

Οι δύο υπερδυνάμεις είναι έτοιμες να μεταφέρουν τη μάχη στο διάστημα

Το νέο πυραυλικό σύστημα επιφανείας-αέρος S-500 της Ρωσίας έχει υποβληθεί σε αρκετές δοκιμές τους τελευταίους μήνες καθώς η πλατφόρμα πλησιάζει...


... την καταληκτική ημερομηνία λειτουργίας που έχει προγραμματιστεί για το 2020.

Το σύστημα θα είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο στο δορυφορικό κυνήγι, την υποκλοπή βαλλιστικών πυραύλων και την εξουδετέρωση των εχθρικών αεροσκαφών υψηλής αξίας, όπως οι πλατφόρμες AWACS. Πρόσφατα βγήκαν στο φως και νέες πληροφορίες, από ότι φαίνεται οι S-500 έχουν σχεδιαστεί όχι μόνο για να καταρρίπτουν στόχους στο διάστημα αλλά και για την ευρύτερη υπεράσπιση της περιοχής που καλύπτουν από διαστημικά όπλα.

Απαντά στην Αμερική
Η χρονική συγκυρία της είδησης μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς αυτή η εξέλιξη έρχεται την στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να αυξάνουν τις επενδύσεις σε τέτοιου είδους διαστημικά συστήματα άμυνας, με υπερηχητικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη, πολεμικά διαστημόπλοια και ολόκληρο το πρόγραμμα »Space Force». Μόλις πρόσφατα η τροπολογία για τη δημιουργία του Space Force εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων  με τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας, 33 ψήφοι υπέρ έναντι 24 κατά.

«Όπως έχω πει επανειλημμένως, το μέλλον των πολεμικών συγκρούσεων θα διεξαχθεί στο διάστημα», όπως τόνισε ο Ρότζερς. «Η Ρωσία και η Κίνα μας ξεπερνούν στο διάστημα και πρέπει να έχουμε ένα σκέλος του στρατού που θα επικεντρώνεται αποκλειστικά σε αυτή την αποστολή».

Ο αναπληρωτής επικεφαλής των πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσικής Αεροπορίας, Γιούρι Μουράκκιν, παραχώρησε δηλώσεις σχετικά με την ικανότητα του S-500 να αντιμετωπίσει τις διαστημικές επιθέσεις:

«Συνειδητοποιώντας ότι σήμερα και στο άμεσο μέλλον τα όρια μεταξύ δυνάμεων αέρος και εδάφους εξισώνεται είναι ασφαλές να πούμε ότι τα πυραυλικά συστήματα S-500 αποτελούν την καλύτερη εξοπλιστική λύση … Δεν θέλω να μιλήσω γι' αυτό περισσότερο, γιατί δεν βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία».

Στις αρχές Ιουλίου, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Γιούρι Μπορίσοφ, έκανε λόγο για «επιτυχείς προκαταρκτικές δοκιμές» των S-500, οι οποίες «επέτρεψαν στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να αποφασίσει την ταχύτατη ένταξη τους στο δυναμικό της αεροπορικής άμυνας». Ως εκ τούτου, οι Ρωσία θα αρχίσει να εξοπλίζεται S-500 τα αμέσως επόμενα χρόνια, αν και η ακριβής ημερομηνία παραμένει αβέβαιη.

Ο ρόλος τους
Επιπλέον ο Γιούρι Μπορίσοφ ξεκαθάρισε και τον ρόλο που θα έχουν: «Σε αντίθεση όσα γράφονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι S-500 δεν θα αντικαταστήσουν τους S-300 και S-400 αλλά είναι ένα πολύ διαφορετικό και συμπληρωματικό πυραυλικό σύστημα». Όπως γίνεται αντιληπτό, S-500 και S-400 θα αλληλοσυμπληρώνονται καλύπτοντας το ένα το άλλο και δημιουργώντας μια πάνοπλη αντιαεροπορική δύναμη.

Η δυνατότητα του S-500 να εξουδετερώνει στόχους που ταξιδεύουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και σε διαστημικά υψόμετρα προσφέρει πολλές δυνατότητες τις οποίες σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις αεροπορικής άμυνας δεν διαθέτουν.