24 Ιουλίου 2019

Συρία: Καταγγέλλει ισραηλινά πυραυλικά χτυπήματα στα νότια της χώρας

Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Υπήρξαν «ανθρώπινες απώλειες»

Πύραυλοι, "πιθανόν ισραηλινοί", έπληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το νότιο τμήμα της εμπόλεμης Συρίας, στοχοθετώντας "στρατιωτικές θέσεις"...


... του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του, ανέφερε μια ΜΚΟ.

"Πυραυλικά πλήγματα πιθανόν ισραηλινά στοχοθέτησαν" περιοχές της νότιας Συρίας, κυρίως τον τομέα του Ταλ αλ Χαράα, ενός λόφου στην επαρχία Ντεράα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ιχμπαρίγια, μέσω Telegram, έκανε επίσης λόγο για "πληροφορίες" περί "ισραηλινής επίθεσης" στην περιοχή του Ταλ αλ Χαράα και για υλικές ζημιές.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη δική του πλευρά ανέφερε πως υπήρξαν "ανθρώπινες απώλειες" στα πλήγματα, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει ακριβή απολογισμό, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μετά το ξέσπασμα το 2011 του πολέμου στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα στο έδαφος της χώρας, εναντίον θέσεων του συριακού στρατού, των δυνάμεων του Ιράν και του σιιτικού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συμμάχων του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ορκισμένων εχθρών του εβραϊκού Κράτους.

Σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντή της ΜΚΟ, επλήγησαν θέσεις του καθεστώτος και παραστρατιωτικών, κυρίως της Χεζμπολάχ.

Πέραν του Ταλ αλ Χάρα, επλήγησαν δύο ζώνες στη γειτονική επαρχία Κουνέιτρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όλοι αυτοί οι στόχοι δεν απέχουν πολύ από το υψίπεδο του Γκολάν, τμήμα του οποίου έχει καταληφθεί και προσαρτηθεί από το Ισραήλ.

Συστοιχίες του συστήματος "αντιαεροπορικής άμυνας του καθεστώτος ενεργοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν" την επίθεση, ανέφερε ο Άμπντελ Ραχμάν. "Ορισμένοι πύραυλοι καταρρίφθηκαν, άλλοι πέτυχαν τους στόχους τους", διευκρίνισε.

Στα μέσα του Ιουνίου, η περιοχή του Ταλ αλ Χάρα είχε ήδη γίνει στόχος ισραηλινών πληγμάτων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Η Χεζμπολάχ έχει στήσει δίκτυο ραντάρ και ο συριακός στρατός έχει αναπτύξει εκεί συστοιχίες του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας.

Την 30ή Ιουνίου εξάλλου, έξι άμαχοι και εννιά μαχητές προσκείμενοι στο καθεστώς είχαν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα κοντά στη Δαμασκό και στην κεντρική επαρχία Χομς, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει πως εννοεί να συνεχίσει να πλήττει θέσεις των δυνάμεων του Ιράν και της Χεζμπολάχ στη Συρία και ότι δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει προγεφύρωμα στα σύνορά της.