11 Ιουλίου 2019

Τα κίνητρα για να γίνει ακόμη πιο ισχυρή η ελληνική ναυτιλία

Την ενίσχυση της ναυτιλίας των Ελλήνων ώστε να γίνει ακόμα πιο ισχυρή παγκοσμίως και ειδική μέριμνα και αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών των νησιών περιλαμβάνει ως στόχους ο φάκελος που παρέλαβε...


... από τον πρωθυπουργό ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Στις «άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες» για τη Ναυτιλία και τη Νησιωτική Πολιτική περιλαμβάνονται, με βάση το έργο που ανέθεσε ο πρωθυπουργός:

1. Κίνητρα για να γίνει η ελληνική σημαία ξανά ελκυστική, πρωτίστως για τους Ελληνες πλοιοκτήτες.
2. Κίνητρα για την προσαρμογή των πλοίων μας στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα.
3. Επαρκής στελέχωση των λιμανιών και αναβάθμιση των υπηρεσιών τους.
4. Αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, μέσα από βελτιωμένες δημόσιες σχολές που θα παρέχουν προγράμματα σπουδών υψηλής ποιότητας, αλλά και από ανταγωνιστικές ιδιωτικές σχολές.
5. Κατάρτιση και εφαρμογή αναπτυξιακού σχεδίου για τα νησιά.

Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης υπογράμμισε ήδη στα στελέχη του υπουργείου του πως θα δοθεί «υψηλή προτεραιότητα στη διαμόρφωση ένα φιλικότερου για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις νομοθετικού και φορολογικού πλαισίου, ώστε να προσελκυστούν και νέες επενδύσεις και να διευκολυνθεί η εγκατάσταση ξένων ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα».

Επίσης, δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων πως θα προχωρήσει στην παροχή κινήτρων για την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στην ελληνική σημαία, για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου με τη ναυπήγηση πλοίων στην Ελλάδα και την προσαρμογή τους στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα.