21 Ιουλίου 2019

Κύπρος: Προχωρά η εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη

Υπό έκδοση οι άδειες εκμετάλλευσης του κοιτάσματος

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αναμένεται να εκδώσει άδειες εκμετάλλευσης του κοιτάσματος "Αφροδίτη", στο τεμάχιο 12 της ΑΟΖ, ανέφερε σήμερα...

... ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σημείωσε ακόμα πως οι συμφωνίες με τις εταιρείες TOTALκαι ENI, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας ώστε τις αμέσως επόμενες μέρες να οδηγηθούν επίσης στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις απαραίτητες αποφάσεις.

Για το θέμα της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος "Αφροδίτη", ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε πως «σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Κοινοπραξία ούτως ώστε να καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να εκδοθούν οι άδειες εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, που θα είναι και η πρώτη φορά που θα εκδοθούν τέτοιου είδους άδειες στην Κυπριακή ΑΟΖ».

Ανέφερε ακόμα ότι την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στο Κάϊρο «όπου θα γίνει η δεύτερη συνάντηση του East Med Gas Forum των 7 χωρών της περιοχής στη παρουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ ως παρατηρητές. Το East Med Gas Forum είναι μία πλατφόρμα συνεργασίας την οποία έχουν ιδρύσει οι επτά αυτές χώρες για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε σε ότι αφορά την ανάπτυξη των υδρογονανθρακικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσον όσον αφορά κοινές υποδομές όσο και άλλα θέματα που είναι κοινού ενδιαφέροντος των χωρών».

Ανέφερε ακόμα ότι «αναμένουμε να καθοριστεί και η ημερομηνία για τετραμερή στην Αθήνα μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ στην παρουσία των ΗΠΑ σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας. Οι λεπτομέρειες αυτής της συνάντησης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και αναμένω ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες».

Ερωτηθείς τί σημαίνει αυτή η τετραμερής και ποια η σημασία της τη δεδομένη στιγμή, ο Κύπριος πουργός απάντησε πως «όχι μόνο η τετραμερής αλλά και το East Med Gas Forum δείχνει το συνασπισμό των χωρών της περιοχής σ’ ότι αφορά την κοινή προσπάθεια μας στην ανάπτυξη των υδρογονανθρακικών πόρων, σ’ ότι αφορά το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε μιας από τις χώρες που συμμετέχουν».

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης δεν θέλησε να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το Φατίχ, το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας δεν έχει εντοπίσει κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Πάφου, όπως είχε γράψει πριν μια εβδομάδα η εφημερίδα "Φιλελευθερος". Ο Υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα ότι προτιμά να μην σχολιάσει «πληροφορίες τις οποίες δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε».