9 Ιουλίου 2019

Τα δύσκολα πέρασαν, έρχονται τα δυσκολότερα

Ο νέος πρωθυπουργός έδωσε ήδη το μήνυμα, αφενός ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ανακοινώνοντας την συνεχή λειτουργία της Βουλής -πλην ενός 15νθημέρου τον Αύγουστο- αφετέρου ότι η κατάρτιση του υπουργικού συμβουλίου...


... δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική των ισορροπιών, και βρίσκονται στην κυβέρνηση 21 τεχνοκράτες.

Πρέπει βεβαίως να πω, ότι η ανάληψη υπουργικού πόστου από τεχνοκράτη, εμπεριέχει και κάποιο ρίσκο, όταν αυτός είναι άμοιρος της πολιτικής τέχνης, και αποφασίζει ψυχρά μη λαμβάνοντας υπόψη ενδεχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις. Όμως, η οικογένεια Μητσοτάκη διακρίθηκε για την αδιαφορία της στο πολιτικό κόστος, όταν η απόφαση ωφελεί το σύνολο, και φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει την παράδοση.

Οι οιωνοί φαίνονται ευνοϊκοί για τη νέα κυβέρνηση, που πέτυχε την αυτοδυναμία και δεν θα βρεθεί δέσμια υποχρεώσεων προς ανεπιθύμητους εταίρους. Έχει λοιπόν ένα πρόγραμμα και μπορεί να το εφαρμόσει. Μπορεί όμως; Ο Α. Τσίπρας υποσχέθηκε "δυναμική αντιπολίτευση". Τι εννοεί άραγε με αυτόν τον όρο;

Ήδη, ένα δείγμα μας έδωσε. Δήλωσε, πως ελπίζει ότι η Ν.Δ. δεν θα στραφεί σε ρεβανσισμό των επιτευγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς να ερμηνευθεί άραγε αυτή η δήλωση; Η κατάργηση νόμων και διατάξεων, που αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια και παγίδες για την ανάπτυξη της χώρας, αποτελούν ρεβανσιστική ενέργεια; Αυτό όμως θα ισχυρίζεται ο Τσίπρας, επιδιώκοντας να διχάσει τον λαό, μια τακτική που του απέφερε εκλογικά οφέλη.

Μπορεί να φάνηκε ότι περιφρόνηση προς τη μεσαία τάξη αποτέλεσε παράγοντα απώλειας ψήφων για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρακτικώς, ένα κόμμα διαμαρτυρίας, χωρίς συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, και με μοναδικό κίνητρο να εξαλειφθεί ο μεγάλος εχθρός των μαρξιστών, ο αστικός κόσμος, μόνον με διχασμό και θεοποίηση του μίσους μπορεί να πετύχει.

Δείτε την διαφορά: Επικράτηση της ΝΔ σε "αστικούς" δήμους και του ΣΥΡΙΖΑ στις "λαϊκές" γειτονιές Σαφές προβάδισμα σε Αθήνα, Πειραιά και στους "αστικούς" δήμους των βορείων και νοτίων προαστίων πετυχαίνει η ΝΔ, ενώ σε δυτικές περιοχές των Αθηνών και του Πειραιώς, επικρατεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι Ρομά, δεν είναι ασήμαντο κομμάτι στο εκλογικό τμήμα, και δεν είναι τυχαίο που καθ’ όλη την τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποκτήσει καλές σχέσεις μαζί τους.

Ο Α. Τσίπρας, δεν ξέρει τι άλλο να πράξει, εκτός από πολιτική εκφοβισμού των ψηφοφόρων, με εμπρηστικούς λόγους όπως έπραξε κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, όπου απηύθυνε κατηγορίες στα όρια της συκοφαντίας για τους "κρυφούς" σκοπούς του αντιπάλου του, αλλά και… επίρριψη ευθύνης στους πολίτες επειδή δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν στις ευρωεκλογές.

Το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτρέπει τους αντιρρησίες του ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσουν αλλαγή ηγεσίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δώσουν χάρη στις κακές επιλογές του Α. Τσίπρα και των επιτελών του. Βεβαίως, να το ξαναπώ, ότι τώρα μετ’ ευκολίας μπορεί να γίνει ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανήγγειλε ήδη ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο πυρήνας του 3% του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον έμεινε μισός, όπως δείχνουν τα ποσοστά που έλαβαν Βαρουφάκης και Κωνσταντοπούλου. Επομένως, μετασχηματισμός σημαίνει άνοιγμα στην κεντροαριστερά, αρκεί να οριστεί ποια είναι αυτή. Ο λεγόμενος κεντρώος χώρος είναι απροσδιόριστος ιδεολογικά, μετατιθέμενος πότε προς τα δεξιά πότε προς τα αριστερά. Είναι κεντροαριστεροί άραγε, οι σημερινοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ή μήπως υπάρχουν ακόμη πολλοί διακατεχόμενοι από το αντιδεξιό σύνδρομο;

Εκείνο που διακρίνεται, είναι πως ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί στο τμήμα εκείνο του παλαιού ΠΑΣΟΚ, των πρασινοφρουρών και των συνδικαλιστών που τους άναβαν το πούρο οι υπουργοί, και που ευχόμασταν να μη το ξαναδούμε. Δεν έχει όμως άλλο κοινό να προσελκύσει πλην αυτών.

Ένα είναι βέβαιο, είναι πως δεν θα πλήξουμε.
Ο Μακεδών