24 Ιουλίου 2019

Σε παλιό στρατόπεδο οι καινούργιες φυλακές

Σε έκταση των Ενόπλων Δυνάμεων θα χωροθετηθούν οι νέες φυλακές, που θα αντικαταστήσουν αυτές του Κορυδαλλού. Για τις ανάγκες του έργου, μάλιστα, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται...


... σε ανοικτή γραμμή με ομολόγους τους, αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Στην πρόσφατη ομιλία του κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης για κατασκευή νέας φυλακής στον νομό Αττικής και μεταφορά, εκεί, του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού.

Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε από το βήμα της Βουλής ότι η νέα φυλακή θα χωροθετηθεί εκτός αστικού ιστού αλλά δίπλα σε μεγάλο οδικό άξονα, χωρίς να προσδιορίσει την περιοχή που θα φιλοξενήσει το νέο σωφρονιστικό κατάστημα.

«Θα είναι εντός Αττικής, εκτός αστικού ιστού και κοντά σε οδικό άξονα, για εύκολη πρόσβαση», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, την Κυριακή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις ανάγκες του έργου έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή με τη συμμετοχή στελεχών των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμυνας.

Αποστολή των μελών της είναι να μελετήσουν ποια παλιά στρατόπεδα μπορούν να παραχωρηθούν για την ανέγερση νέων φυλακών και ποια από αυτά πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Οι εργασίες της επιτροπής θα τελούν υπό την εποπτεία του κ. Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού κ. Λευτέρη Οικονόμου και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο σε ένα μήνα.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης του νέου έργου, ένα από τα ενδεχόμενα που μελετώνται είναι μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για συμβάσεις που συνάπτονται μεταξύ του Δημοσίου και ενός ιδιωτικού φορέα για την εκτέλεση ενός έργου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, την ανέγερση των νέων φυλακών θα αναλάβει π.χ. μια ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία και το Δημόσιο θα καταβάλλει ένα ποσό ως μίσθωμα έως ότου αποπληρώσει το κόστος του έργου. Με ΣΔΙΤ έχουν κατασκευαστεί σχολεία σε Αττική και Περιφέρεια.