23 Ιουλίου 2019

Οι επόμενες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, εγκαταλείπουν την Ομοσπονδία

Επί 44 χρόνια όλες οι συζητήσεις για το Κυπριακό διεξάγονταν με βάση την Ομοσπονδία, και οι διαφορές εστιάζονταν στο περιουσιακό και το εδαφικό, και προσφάτως προστέθηκαν οι εγγυήσεις/ασφάλεια.

Από την πρώτη στιγμή...


... υπήρξαν ρεαλιστικές φωνές, που διαπίστωναν το ανέφικτο της Ομοσπονδίας, λόγω των απαιτήσεων της Τουρκίας, που απαιτούσε την αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων, αρχικώς σε συνδιαχειριστή της εξουσίας, και στη συνέχεια κύριο ρυθμιστή των πολιτικών πραγμάτων στην Κύπρο.

Και τώρα, η Ομοσπονδία εγκαταλείπεται και αναζητούνται άλλες λύσεις. Η αλήθεια είναι πως είχαμε προϊδεαστεί  από την λήξη ακόμη των συσκέψεων στον Κραν Μοντανά, ο δε Νίκος Αναστασιάδης άφησε να διαρρεύσει ότι η νέα πρόταση είναι η Συνομοσπονδία. Βεβαίως, για να μη ηχήσει εντελώς αρνητικά η πρόταση, χρησιμοποίησε "πολιτικώς ορθό λόγο", και μίλησε για… χαλαρή Ομοσπονδία, με υπεραυξημένο τον ρόλο των δύο τοπικών κυβερνήσεων. Ουσιαστικώς, πρόκειται για Συνομοσπονδία δύο κρατών, όπως και να θέλει να την βαπτίσει κάποιος.

Πώς μπορεί άραγε να μεταστραφούν σε λίγο διάστημα οι Κύπριοι και να εγκαταλείψουν το πάγιο αίτημά τους για επανένωση του νησιού. Κι εδώ ο καθένας ερμηνεύει τον όρο επανένωση όπως τον βολεύει. Το διπλωματικό έγκλημα που διαπράχθηκε, και εξακολουθεί, είναι ότι οι διαπραγματεύσεις έπρεπε εξ αρχής να διεξαχθούν με βάση τα πρώτα ψηφίσματα του ΟΗΕ [απομάκρυνση τουρκικών στρατευμάτων, μη αναγνώριση ως τετελεσμένων όσων συνέβησαν, επιστροφή της Αμμοχώστου, κά.]. Αυτό δεν συνέβη, και τώρα διαπραγματευόμαστε με τα ανωτέρω ως τετελεσμένα.

Ο αναπληρωτής "πρωθυπουργός" των Κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι, επέμεινε στα περί άλλων μοντέλων συνεταιρισμού αντί της λύσης ομοσπονδίας. Είπε: «Δεν θα έπρεπε να συγκληθεί μια πενταμερής συνάντηση στην ίδια διαπραγματευτική βάση, η οποία συζητείτο εδώ και πενήντα χρόνια και είδαμε ξεκάθαρα ότι η επίτευξη λύσης δεν είναι πιθανή υπό αυτές τις συνθήκες.

» Αυτή η προσέγγιση θα σημαίνει ξανά ατέρμονες διαπραγματεύσεις για ένα ομοσπονδιακό συνεταιρισμό και χαμένα χρόνια. Θα πρέπει να διασφαλιστεί εκ των προτέρων ότι θα μπορούν να συζητηθούν μοντέλα συνεταιρισμού, πέραν της ομοσπονδίας».

Σ’ αυτά έρχεται αρωγός ο Τσαβούσογλου, ο οποίος αποκαλύπτει ότι «ο Ν. Αναστασιάδης εκεί στο Κραν Μοντάνα μου είπε ότι η καλύτερη λύση είναι η λύση δύο κρατών. Τον ρώτησα τον λόγο και μου είπε "επειδή οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτε με τους Τουρκοκύπριους"». Υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός ότι ο Ν. Αναστασιάδης του είπε πως: «Επομένως, μια Ομοσπονδία, δεν θα λειτουργήσει. Αλλά ας το συζητήσουμε αυτό μετά τις εκλογές».

Και κατέληξε, ότι στην Νέα Υόρκη, ο Νίκος Αναστασιάδης του είπε «δεν κατάφερα να πάρω στήριξη από τη διεθνή κοινότητα για λύση δύο κρατών. Επομένως ας είναι συνομοσπονδία». Η Τουρκία, επομένως, δεν σκοπεύει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Αναληθή χαρακτηρίζει τα όσα αποδίδονται στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος σε γραπτή δήλωση χαρακτηρίζει αναληθή  όσα είπε ο Μ. Τσαβούσογλου, περί υιοθέτησης λύσης δύο κρατών από τον Ν. Αναστασιάδη. Ο Π. Προδρόμου σημειώνει, ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου αναφέρεται στη γνωστή πρόταση για δικοινοτική-διζωνική ομοσπονδία με αποκέντρωση στις εξουσίες.

Για να μη κοροϊδευόμαστε… Άλλο πράγμα είναι η Ομοσπονδία με ισχυρή κεντρική κυβέρνηση, και άλλο πράγμα είναι η… χαλαρή Ομοσπονδία, με αποκεντρωμένες εξουσίες, όρος πρωτοφανέρωτος στα διπλωματικά χρονικά, επειδή απλούστατα πρόκειται για Συνομοσπονδία με ασθενή κεντρική εξουσία. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, που ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου, απέρριψε την πρόταση Αναστασιάδη.
Ο Μακεδών