23 Ιουλίου 2019

"Θα κερδίζαμε σε 1 εβδομάδα τον πόλεμο στο Αφγανιστάν αλλά δεν θέλω να... σκοτώσω 10 εκατ. ανθρώπους"

Τραμπ: Σε περίπτωση πολέμου το Αφγανιστάν «θα εξαφανιστεί από προσώπου Γης»

Αίσθηση έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ώρες οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το ενδεχόμενο ενός πολέμου στο Αφγανιστάν και...


... τις συνέπειες που θα προκαλέσει αυτός.

Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό του Πακιστάν στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι θα μπορούσε να κερδίσει έναν πόλεμο στο Αφγανιστάν «σε μια εβδομάδα» αλλά δεν θα το κάνει γιατί δεν θέλει να «εξαφανίσει από το πρόσωπο της Γης» τη χώρα και να σκοτώσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους!

«Είμαστε σαν τους αστυνομικούς. Δεν κάνουμε πόλεμο. Αν θέλαμε να ξεκινήσουμε πόλεμο με το Αφγανιστάν και να τον κερδίσουμε, θα μπορούσα να κερδίσω τον πόλεμο αυτό σε μια εβδομάδα. Αλλά δεν θέλω να σκοτώσω 10 εκατ. ανθρώπους. Το Αφγανιστάν θα μπορούσε να εξαφανιστεί από προσώπου Γης. Αλλά δεν θέλω να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ίμραν Καν, είχε ως στόχο να ξεμπλοκάρει η αμερικανική βοήθεια προς τη χώρα του μετά την απόφαση Τραμπ να την «παγώσει» υποστηρίζοντας ότι το Ισλαμαμπάντ δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τους εξτρεμιστές.

«Για να είμαι ειλικρινής πιστεύω ότι τώρα έχουμε μια καλύτερη σχέση με το Πακιστάν από ό,τι όταν δίναμε τα λεφτά. Αυτά τα χρήματα μπορούν να επιστρέψουν», ήταν η απάντηση του Τραμπ στην προσπάθεια του Πακιστανού πρωθυπουργού.

Οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι τις επόμενες ημέρες οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να προσέλθουν να συζητήσουν για το ενδεχόμενο ειρήνης στην περιοχή με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να δηλώνει «το Πακιστάν έχει κάνει προσπάθειες να διευκολύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και θα τους ζητήσουμε να κάνουν περισσότερα».