11 Ιουνίου 2019

Τουρκία: «Οι Αμερικανοί εκπαιδεύουν Κούρδους στη χρήση UAV»

Οι τουρκικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών (PKK) στο βόρειο Ιράκ, κινητοποίησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περισσότερα από 23 χιλιάδες φορτηγά τα τελευταία 4 χρόνια...


... με εκατοντάδες αεροσκάφη έχουν αποστείλει οι Αμερικανοί όπλα και πυρομαχικά στους Κούρδους και η πιο πρόσφατη αποστολή είναι αυτή της 9ης Ιουνίου, όπου παρέδωσαν όπλα με 27 φορτηγά, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και ‘μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα’- UAV (στα τουρκικά ‘İHA’), όπως γράφει η τουρκική Γενί Σαφάκ.

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες εκπαιδεύουν τους Κούρδους αυτονομιστές στην περιοχή Χασέκε Άιν Ίσα (Haseke-Ayn İsa) στη χρήση αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.   Πηγές της Γενί Σαφάκ αναφέρουν ότι περισσότερα από 100  UAV παραδόθηκαν στους τρομοκράτες του PKK σε Συρία και Βόρειο Ιράκ.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, η τρομοκρατική οργάνωση  ανέφερε για  τη χρήση πάνω από 40 UAV που έχει στην κατοχή της, ενώ οι πηγές αναφέρουν ότι 12 ειδικά εκπαιδευμένοι έχουν πάει στην περιοχή τους για να  τους εκπαιδεύσουν», γράφει το δημοσίευμα. Τα περισσότερα από τα UAV που στάλθηκαν στο PKK παραδόθηκαν στις συνοριακές πόλεις Άιν αλ Αράμπ, Άιν Ίσα, Τελ Αμπιάτ και Ρεσουλαΐν. Οι αποστολές έγιναν μετά  τις τουρκικές επιθέσεις στην επαρχία Χαρκούκ του βόρειου Ιράκ.

«Σύμφωνα με πληροφορίες το Καντίλ (η οροσειρά που έχουν έδρα οι Κούρδοι αυτονομιστές) ζήτησε από τις ΗΠΑ μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για να προστατεύονται από τις τουρκικές επιθέσεις με την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας», όπως σημειώνεται.