9 Ιουνίου 2019

Τον αγωγό Φ.Α. TurkStream εκθείασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκθείασε την συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας για τον TurkStream, ένα έργο που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία.

«Το TurkStream έχει έρθει στην τελική του φάση...


... λόγω της πολιτικής βούλησης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν», δήλωσε ο Πούτιν σε φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Πρόσθεσε ότι το έργο θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στους επόμενους μήνες. «Με το πρόγραμμα TurkStream, οι διαδρομές μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα διαφοροποιηθούν. Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας θα έχουν φυσικό αέριο από διαφορετική διαδρομή, αν το θελήσουν», δήλωσε.

Το TurkStream είναι ένα έργο που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο μέσω αγωγού από τη Μαύρη Θάλασσα παρακάμπτοντας την Ουκρανία και μετά μέσω της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας.

Το έργο TurkStream αποτελείται από δύο γραμμές σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα, η πρώτη από τις οποίες θα εξυπηρετεί την Τουρκία με χωρητικότητα 15,75 δισ. Κυβικών μέτρων, ενώ η δεύτερη γραμμή προορίζεται να εξυπηρετήσει την Ευρώπη. Κάθε αγωγός είναι μήκους 930 χιλιομέτρων, σε βάθος που φθάνει τα 2.200 μέτρα.

Ο Πούτιν έχει εκφράσει και στο παρελθόν άλλωστε ότι τον ικανοποιεί να δουλεύει με τον Ερντογάν και ότι προτιμά μάλιστα να δουλεύει μαζί του παρά με τους Ευρωπαίους.