11 Ιουνίου 2019

Η Τουρκία λέγει ότι δεν θα τα «βάψει μαύρα» αν αποβληθεί από το πρόγραμμα F-35

Σύμφωνα με την τουρκική Yeni Şafak, το Πεντάγωνο έκανε την τελευταία του κίνηση στέλνοντας  επιστολή την Πέμπτη, μια ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας που ορίστηκε για τις 7 Ιουνίου.

Η Άγκυρα, όπως όλα δείχνουν...


... δίνει προτεραιότητα στους S-400s και όχι στα F-35, καθώς τα αντιαεραπορικά πυραυλικά συστήματα θεωρούνται επείγουσα ανάγκη λόγω περιφερειακών εντάσεων, ανέφερε η καθημερινή. «Τα σχέδια B, Γ, Δ είναι έτοιμα σε περίπτωση που τερματιστεί η συμμετοχή στα F-35 λόγω των S-400», δήλωσε η Yeni Şafak.

Η Τουρκία θα διατηρήσει την αεροπορική της ισχύ αυξάνοντας τη συντήρηση των υπαρχόντων αεροσκαφών, ενώ θα αυξήσει τις προσπάθειες για την παραγωγή και δικών της, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα.

"Οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το θέμα των στρατιωτικών αεροσκαφών είναι μεταξύ των επιλογών. Εξετάζονται επίσης τα κινέζικα J-31s, μαζί με τα ρωσικά Su-57", ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτές οι επιλογές θα ήταν πιο αποδοτικές σε σχέση με το κόστος τους απ΄ ό,τι τα F35.

«Η Άγκυρα πιστεύει, άλλωστε, ότι ακόμα και αν παραδοθούν τα F-35, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει κινδύνους για την ασφάλεια έτσι και αλλιώς. Ο λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν τον άμεσο έλεγχο των F-35 και επομένως η Τουρκία δε θα είναι ανεξάρτητη να τα χρησιμοποιεί όπως θέλει. Ως εκ τούτου, δε θα τα «βάψει μαύρα» κανεί εάν τελικά δεν παραδοθούν τα F-35», σημείωσε επίσης η Yeni Safak.

Ο Mehmet Barlas, ένας αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah, πρότεινε επίσης την άμεση παραγγελία ρωσικών αεροσκαφών, χωρίς να περιμένει τις αμερικανικές κυρώσεις που πιθανώς θα επιβληθούν βάσει του νόμου CAATSA.

Ο Tyler Rogoway και ο Joseph Trevithick ανέφεραν σε άρθρο που δημοσίευσαν τον ιστότοπο The Drive τον περασμένο μήνα ότι η Μόσχα είχε δηλώσει ότι ήταν έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για την εξαγωγή και παραγωγή του προηγμένου αεροσκάφους Su-57 για να γεμίσει το κενό των ΗΠΑ -παραγωγή F-35s.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu δήλωσε τον Απρίλιο ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράσει αεροσκάφη αλλού, όταν ρωτήθηκε για την πιθανή απέλαση της Άγκυρας από το πρόγραμμα F-35. «Υπάρχουν (ρωσικά) Su-34, Su-57 και άλλα. Θα ικανοποιήσουμε απόλυτα τις ανάγκες μας από κάπου, μέχρι τελικώς να μπορέσουμε να τα παράξουμε μόνοι μας «, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.