9 Ιουνίου 2019

Η Συρία διαψεύδει ότι αποκατέστησε σχέσεις με την παλαιστινιακή Χαμάς

«Είναι Μουσουλμανική Αδελφότητα»

Συριακή κυβερνητική πηγή διέψευσε την Παρασκευή ότι η Δαμασκός έχει αποκαταστήσει σχέσεις με την ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς...


... το παλαιστινιακό παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Όπως μετέδωσε το Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA), η πηγή έκανε σαφές ότι «δεν έχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις με τη Χαμάς, παρά τους ισχυρισμούς του ηγέτη της, Ισμαήλ Χανίγιε, νωρίτερα αυτόν τον μήνα».

Είναι θέμα αρχής αυτή η στάση της Συρίας, δήλωσε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι «αυτή η σχέση, στο παρελθόν, χτίστηκε στο γεγονός ότι η Χαμάς ήταν αντιστασιακό κίνημα ενάντια στο Ισραήλ, αλλά, αργότερα έγινε ξεκάθαρο ότι είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα που εξουσιάζει αυτό το κίνημα όταν υποστήριξε τους τρομοκράτες στη Συρία και ενεπλάκη σε μια σκευωρία που επιθυμούσε το Ισραήλ».

Ο ηγέτης της Χαμάς, μιλώντας σε αποκλειστική συνέντευξη στο ρωσικό Sputnik, είπε ότι η Χαμάς έχει αποδεχτεί την οπτική της Συρίας ως προς τις αντιπολιτευόμενες ένοπλες οργανώσεις. Εννοώντας δηλαδή ότι η Χαμάς τις βλέπει πλέον ως «τρομοκρατικές».

Η Χαμάς, που διατηρεί συμμαχικές σχέσεις και με το Ιράν, παρότι είναι σουνιτική οργάνωση και το Ιράν σιιτικό κράτος, διέκοψε σχέσεις με την κυβέρνηση της Συρίας το 2012, όταν ο τότε ηγέτης της, Χαλέντ Μασάαλ εγκατέλειψε τη Δαμασκό και μετακόμισε στο Κατάρ. Ο Μασάαλ μόλις έφτασε στο Κατάρ άσκησε δριμεία κριτική στο συριακό καθεστώς υιοθετώντας την καταριανή φιλοϊσλαμιστική γραμμή.

Η Χαμάς έχει μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία κατέχει πραξικοπηματικά, σε τουρκικό προτεκτοράτο.