25 Ιουνίου 2019

Οξύνεται η ρωσο-γεωργιανή κρίση

Τους ελέγχους ενίσχυσε από χθες η Ρωσία στις εισαγωγές γεωργιανών κρασιών, οξύνοντας την αντιπαράθεση με την Τιφλίδα, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την επίσκεψη...


... Ρώσου βουλευτή και την ομιλία του από το βήμα της Βουλής.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η κρατική υπηρεσία θεμάτων καταναλωτή της Ρωσίας ανέφερε ότι ενέτεινε τους ελέγχους στα κρασιά εξαιτίας ανησυχιών για την ποιότητα των εισαγόμενων γεωργιανών οίνων. Η Μόσχα έχει, όμως, χρησιμοποίησε και κατά το παρελθόν τις εισαγωγές κρασιού ως μέθοδο πίεσης στη Γεωργία, απειλώντας με πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε κάθε συσχετισμό μεταξύ των ελέγχων και της όξυνσης στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Τιφλίδας, επισημαίνοντας ότι η Γεωργία βρίσκεται εν μέσω «ρωσοφοβικής υστερίας», η οποία οξύνεται τεχνητά.

Στο μεταξύ, την αλλαγή του εκλογικού νόμου ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος της Γεωργίας, έτσι ώστε οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν με απλή αναλογική, ικανοποιώντας ένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Χιλιάδες κάτοικοι της Τιφλίδας διαδήλωσαν έξω από το Κοινοβούλιο της τελευταίες τέσσερις ημέρες, απαιτώντας την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος ευθύνεται για τη βίαιη καταστολή της διαδήλωσης της Πέμπτης. Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι 240 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις της Πέμπτης και περισσότεροι από 300 συνελήφθησαν.

Με την ανακοίνωση αυτή, ο ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος Μπιτζίνα Ιβανισβίλι προσπάθησε να κατευνάσει την οργή των πολιτών, οι οποίοι τον θεωρούν «όχημα του Κρεμλίνου» και το κόμμα του υπερβολικά φιλικό προς τη ρωσική κυβέρνηση. Χθες, ο Ιβανισβίλι ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση του ορίου του 5%, που απαιτείται για την είσοδο κάποιου κόμματος στο Κοινοβούλιο.

Οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών υπήρξαν οι πιο βίαιες από το 2012, όταν το κόμμα «Ονειρο» του Ιβανισβίλι, ο οποίος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γεωργίας, ανέλαβε την εξουσία.