12 Ιουνίου 2019

Αποδοκιμάζουν έμμεσα οι ΗΠΑ τα εντάλματα σύλληψης για τον Πορθητή

Αποστάσεις παίρνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εμμέσως δεν επιδοκιμάζει την κίνηση της Λευκωσίας να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμα του γεωτρύπανου «Πορθητής».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος...


... του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  εκφράζει την ανησυχία του για τις προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για την ισότιμη κατανομή των φυσικών πόρων του νησιού  στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στην Ουάσινγκτον, Θανάση Τσίτσα, για το πώς σχολιάζει την απόφαση της Λευκωσίας να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμα  του γεωτρύπανου «Πορθητής», ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε σχετικά:

«Έχουμε δει αυτές τις αναφορές των ΜΜΕ και αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσουν υπεράκτιες γεωτρήσεις σε περιοχή που αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

» Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισότιμα και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».