10 Ιουνίου 2019

Κρεμλίνο: Βλέπουμε «νεύματα» από τις ΗΠΑ για βελτίωση των σχέσεων, θα θέλαμε σαφή βήματα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει, το τελευταίο διάστημα, «νεύματα» υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά η Μόσχα θα ήθελε η Ουάσινγκτον να τα επιβεβαιώσει με κάποια πρακτικά βήματα, τόνισε...


... ο σύμβουλους του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.

«Όλοι γνωρίζουν καλά την τρέχουσα κατάσταση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων. Ωστόσο, βλέπουμε τελευταία κάποια σημάδια ή ας πούμε νεύματα από την κυβέρνηση (σ.σ. των ΗΠΑ) για την καθιέρωση διαλόγου πάνω σε ένα εύρος θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του διαλόγου σε υψηλό επίπεδο... Θα θέλαμε να επιβεβαιωθούν αυτά τα σημάδια με ξεκάθαρα βήματα», σημείωσε ο ίδιος, στη διάρκεια του φόρουμ Primakov Readings στη Μόσχα.

Άλλωστε, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι «αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι σχέσεις για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας». Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ρωσία αναγκάζεται να αντιδρά απέναντι σε μέτρα που υπονομεύουν την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα, συμπληρώνοντας ότι δεν θα συμφωνήσει ποτέ να είναι αδύναμη.

«Θεωρώ ότι σχεδόν όλοι όσοι είναι παρόντες σε αυτήν την αίθουσα καταλαβαίνουν πως αυτό που χρειαζόμαστε τώρα δεν είναι να καταστραφούν τα εναπομείναντα στοιχεία της στρατηγικής σταθερότητας (...). Εντούτοις, η Ρωσία αναγκάζεται, όλη την ώρα, να αντιδράει (...). Η ηγεσία μας έχει πει επανειλημμένα ότι δεν θα επιτρέψουμε μια κατάσταση, κατά την οποία η χώρα μας θα είναι αδύναμη και η ασφάλειά της θα αποδυναμωθεί. Δεν θα είμαστε αδύναμοι και όλοι γνωρίζετε τι έχει πει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για τα νέα αμυντικά μας συστήματα και άλλα συστήματα», σημείωσε ακόμη.