26 Ιουνίου 2019

Ιεροσυλία οι προεκλογικές ομιλίες σε ορθόδοξους ναούς

Αυστηρή κριτική άσκησε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας σε υποψηφίους δημάρχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την πραγματοποίηση προεκλογικών συγκεντρώσεων και ομιλιών σε ορθόδοξους ναούς...


... χωρίς άδεια των εκκλησιαστικών αρχών.

«Η χρήση ιερών ναών για πολιτικές δραστηριότητες προσβάλλει τις θρησκευτικές ευαισθησίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Απολλωνίας και Φίερι. Την Κυριακή, ο μητροπολίτης Απολλωνίας είπε μιλώντας από άμβωνος ότι η αξιοποίηση ναών για τέτοιους σκοπούς αποτελεί ιεροσυλία.

Η αντιπαράθεση ξέσπασε μετά την προεκλογική ομιλία του μέλους του Σοσιαλιστικού Κόμματος και δημάρχου του Τεπελενίου, Τερμέτ Πέτσι, στον ορθόδοξο ναό του Λέκελ. Μία ημέρα αργότερα, η δήμαρχος του Ρόσκοβετς και μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαϊλίντα Μπούφι, παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη στο προσκείμενο στον πρωθυπουργό Εντι Ράμα ιντερνετικό δίκτυο ERTV.

Η κ. Μπούφι βρισκόταν στο εσωτερικό παλαιού ορθόδοξου ναού ενόσω μιλούσε στην αλβανική τηλεόραση παρουσιάζοντας την προεκλογική της πλατφόρμα.

Οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας είναι τεταμένες από το 2015, όταν οι Αρχές προχώρησαν στην κατεδάφιση ναού στο χωριό Δέρμη του Δήμου Χειμάρρας, χαρακτηρίζοντας την εκκλησία «παράνομο κτίσμα». Η κατεδάφιση προκάλεσε την οργή των ορθόδοξων κατοίκων, αλλά και των ελληνικών αρχών, όπως αναφέρει σε άρθρο της η ιστοσελίδα Balkan Insight.

Κράτος και Εκκλησία είναι συνταγματικώς διακριτά από την εποχή της ανεξαρτησίας της Αλβανίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και συγκεκριμένα το 1912.  Η απογραφή του 2011 έδειξε ότι 56,7% των Αλβανών είναι μουσουλμάνοι, 10% ρωμαιοκαθολικοί και 6,75% ορθόδοξοι.