10 Ιουνίου 2019

Απειλές Μπόρις Τζόνσον στην Ε.Ε.: "Δεν πληρώνω"

Ο Τζόνσον εγκαινιάζει την εσωκομματική εκστρατεία με ...πυρά κατά των Βρυξελλών

Σε συνέντευξή του στους κυριακάτικους Τάιμς του Λονδίνου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας και επί δύο θητείες...


... δήμαρχος Λονδίνου απειλεί να παρακρατήσει 45 δισ. ευρώ, ποσό αποχώρησης που καλείται να καταβάλει το Λονδίνο στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Σκοπός του: να υποχωρήσουν οι Βρυξέλλες στο θέμα του backstop, δηλαδή της ασφάλειας των ανοιχτών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας.

Παράλληλα ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι εγγυάται τα δικαιώματα και την επ' αόριστον παραμονή όλων των Ευρωπαίων πολιτών που ζούν και εργάζονται στη Βρετανία. Επίσης τονίζει ότι θα εντείνει τις προετοιμασίες για ασφαλή αποχώρηση από την ΕΕ δίχως συμφωνία, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

"Είμαι ο κατάλληλος"
Προσθέτει, επίσης, ότι είναι ο μόνος από τους υποψηφίους για τη διαδοχή της Μέι που μπορεί να νικήσει τους Ναιτζελ Φἀρατζ και Τζέρεμι Κόμπιν. "Ειλικρινά πιστεύω πως μόνο εγώ μπορώ να περάσω τη χώρα από τη Σκύλα και τη Χάρυβδη των Κόρμπιν και Φἀρατζ και να την οδηγήσω σε ήρεμα νερά. Μια Βρετανία για όλους", υπογραμμίζει ο κλασικιστἠς Μπόρις Τζόνσον. Όλα αυτά, φυσικά, εφόσον εκλεγεί στην ηγεσία των Τόριδων και αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού.

Ο κ. Τζόνσον εκμυστηρεύεται ότι έχει συγχωρήσει τον συνυποψήφιο του, Μάικλ Γκόουβ, για την πισώπλατη μαχαιριά που τον ανάγκασε να αποχωρήσει από τη  πρώτη κούρσα για εκλογή ηγέτη, το 2016. Υπόσχεται μάλιστα πως θα του δώσει σημαντικό υπουργείο στην κυβέρνηση του.

Παρόλο που, σύμφωνα με δημοσκόπηση, ο Τζόνσον είναι ο δημοφιλέστερος υποψήφιος στα 100.000 μέλη του κόμματος που σε περίπτωση ισοψηφίας των δύο εναπομεινάντων υποψηφίων θα κληθούν να δώσουν τη λύση, δεν είναι βέβαιο πως θα περάσει από τις συμπληγάδες των βουλευτών.